maandag 16 juli 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Opnieuw moet BMC-kopman Richie Porte opgeven op de tweede Tourzondag. Deze keer weer met een gebroken sleutelbeen. 

Photo News

Ronde van Frankrijk

De eindbalans van de kasseienrit voor de favorieten

De slachtoffers van de slag om Roubaix

Eentje heeft zelfs nooit Roubaix gezien. Enkele anderen kwamen er met vertraging toe. Maar allemaal hebben ze duizend doden gestorven om heelhuids over de kasseien te geraken. Drie en half uur lang was het bij de Tourfavorieten lekke banden, valpartijen én seconden tellen.

RICHIE PORTE

Opgave

Eindbalans? Opgave met een gebroken sleutelbeen.

Oorzaak? Een valpartij nog voor de eigenlijke kasseistroken werden aangesneden. “We hebben nog meer dan vijf minuten gewacht om de knoop door te hakken”, aldus sportdirecteur Baldato. “Maar dan heeft de dokter beslist dat hij naar het hospitaal moest.”

Hoe dramatisch? Zeer dramatisch. Voor het tweede jaar op rij had Richie Porte, dé klassementsrijder van BMC, alles op de Tour gezet. Voor het tweede jaar op rij moet hij na dik een week opgeven – vorig jaar viel hij in de afdaling van de Mont du Chat en brak hij zijn sleutelbeen. Nu opnieuw zijn sleutelbeen. Hij zal pas over zes tot acht weken weer kunnen koersen. “Ik ben er kapot van”, aldus Porte. Meteen is BMC als ploeg helemaal onthoofd. Op Van Avermaet na was de ploeg volledig rond Porte gebouwd. Bovendien verloor ook Tejay Van Garderen, eerste luitenant van Porte maar mogelijk een alternatief voor het klassement, zeer kostbare tijd. Hij wachtte eerst op zijn kopman, kon toch in het peloton terugkeren, maar raakte op zijn beurt betrokken bij een valpartij en kwam bijna zes minuten na Degenkolb over de streep.

Voor Van Avermaet persoonlijk is het wél een goede zaak. Hij heeft de rest van de Tour de vrije hand en krijgt er meteen een boel ploegmaats bij die niet langer in dienst van Porte, maar wel in zijn dienst kunnen rijden indien de situatie daar om vraagt.

GERAINT THOMAS en CHRIS FROOME

2de op 43”en 8ste op 1’42”

Eindbalans? Kwamen netjes binnen in de groep der favorieten.

Pech gehad? Froome viel net als ploegmaten Kwiatkowski, Bernal en Rowe, maar allen zonder letsels.

Wat zegt ploegleider Servais Knaven? “Op de opgave van Porte na blijft de schade bij de meeste klassementsrenners miniem. Ondanks de valpartijen en de pech, reden we als ploeg perfect en steeds attent vooraan. Met Geraint hebben we nog steeds de best geplaatste klassementsrenner en ook Chris komt de top tien binnen. Het is niet omdat Geraint een minuut voor Froome staat, dat hij nu evenveel kopman wordt. Chris blijft onze enige kopman.”

MIKEL LANDA

10de op 1’42”

Eindbalans? Verloor zeven seconden op de groep der favorieten

Oorzaak? Een valpartij op 25 km van de streep

Nog pech gehad? Ploegmaat Rojas gaf op met een pijnlijke schouder.

Wat zegt hijzelf? “Op een ongevaarlijk moment nam ik mijn bidon om van te drinken, maar bleef mijn wiel haperen in een riool. Ik viel hard, maar voorlopig blijft de schade beperkt tot een pijnlijke schouder en oppervlakkige schaafwonden op mijn bovenlichaam. Als de impact van de val de komende dagen meevalt, ben ik nog steeds op schema voor een goed klassement.”

VINCENZO NIBALI

12de op 1’48”

Eindbalans? Kwam netjes binnen in de groep der favorieten.

Pech gehad? “Nee”, aldus ploegleider Rik Verbrugghe. “Zelfs geen enkele lekke band.”

Toch een minpuntje? De val van Sonny Colbrelli, de spurter van de ploeg. “Maar hij is de enige van de ploeg die echt averij heeft opgelopen.”

TOM DUMOULIN

15de op 2’03”

Eindbalans? Kwam probleemloos binnen in de groep der favorieten.

Wat zegt hijzelf? Dat hij toch op iets anders gehoopt had. Dumoulin reed van alle klassementsrenners het best over de kasseien en had gehoopt enkele concurrenten op achterstand te zetten. “Het is doodzonde dat ik hier met mijn goede benen geen verschil kan maken”, klonk het. “Ik was misschien wel de sterkste van de klassementsrenners.”

ROMAIN BARDET

17de op 2’32”

Eindbalans? Vijftien seconden verlies op Jungels, zeven seconden verlies op de groep met Froome, Dumoulin, Nibali en alle andere favorieten.

Oorzaak? Drie lekke banden en twee fietswissels.

Toch een opsteker? Zijn ploeg bleek zeer solide en slaagde er met een goede Gallopin en Naesen in het tijdverlies te beperken.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws