© Jeffrey Gaens

Noodploeg STVV ontvangt leider Genk in Limburgse derby: "We vluchten niet met z'n allen naar het toilet"

“Het wordt een moeilijk verhaal.” Marc Brys opende zijn perspraatje met een understatement. De Truiense trainer kwam met beide handen niet toe om het aantal afwezigen, die hij moet missen in de Limburgse derby, op te sommen. Collega Philippe Clement, die even later op Stayen arriveerde voor de Genkse training op kunstgras, is echter op zijn hoede. “STVV is thuis ongeslagen in de competitie, alle topploegen hebben het hier al moeilijk gehad.”

Marnik GEUKENS

Hello, I am Marc from Belgium.” Het was het hilarische antwoord van Marc Brys op de vraag van een Aziatisch beleefde Japans journalist, die eerst zichzelf voorstelde met “Hello, I am journalist from Japan”. Hij had bij al zijn problemen tenminste zijn goed humeur niet verloren.

Krampen en Kotysch

De collega’s uit Japan waren zelfs in de meerderheid op de wekelijkse STVV-persconferentie,. Ze zullen weinig verstaan hebben van de Nederlandstalige uitleg van de Truiense coach, maar zijn mimiek sprak boekdelen. Het aantal afwezigen klokte hij af op twaalf, daarbij zaten voor alle duidelijkheid ook de vijf vertrekkers tijdens de winterstop en de niet-speelgerechtigde versterking. In vergelijking met de 1-1 in de Luminus Arena vijf maanden geleden, mist Brys vijf basisspelers en drie bankzitters.

De ravage is vooral groot achteraan, waar met De Norre, Tomiyasu en Teixeira drie sterkhouders weg zijn. Brys dacht er zelfs nog even aan om de transfer van Kotysch naar OH Leuven enkele dagen uit te laten stellen.

© JEFFREY GAENS

“Maar daar ben ik van afgestapt. Ik heb Casper De Norre drie keer krampen zien krijgen in een wedstrijd, nadat hij wist dat een lucratieve transfer naar Genk bijna rond was. Dat was pure verzuring, als het gevolg van stress. Ga je daar in een derby Kotysch mee opzadelen, van wie je weet dat hij zo’n sterke binding heeft met de stad en de supporters?”

Niet naar toilet

Nee, dus. Wie het wel wordt in een defensie met drie of vier, daar wilde Brys niet op ingaan. Of kon hij nog niet op ingaan. Na de persbabbel werden de namen van geselecteerde spelers behoedzaam overlopen, iedereen mocht mee helpen puzzelen.

“Gelukkig kan een gewond dier gevaarlijk uit de hoek komen”, sprak Brys zichzelf en zijn team moed in. “We vluchten niet met z’n allen naar het toilet. Ik ben er zeker van dat er een ploeg op het veld zal staan, die óns voetbal zal blijven brengen. Dat wil zeggen via een verzorgde opbouw en combinaties, niet al pompend met powerplay.”

Brys vindt het alvast jammer dat de rampspoed STVV net op dit moment treft. Voor een derby in een uitverkocht huis. Bij de start van een nieuw jaar, waar ook de nummer zes een referentiematch kan gebruiken.

“Ik kan enkel hopen dat onze fans begrip hebben voor de situatie en ons op de moeilijke momenten massaal zullen steunen. Wij zijn thuis nog steeds ongeslagen in de competitie en we gaan er alles aan doen om dat zo te houden.”

Machine van Clement

Wat het ook wordt, de Kanaries zullen hun pluimen duur verkopen. Belooft alvast de man, die elke wedstrijd wel met een ander plannetje komt aanzetten. Wordt het weer mandekking, zoals in de heenmatch? Voor Brys een weet, voor Clement de vraag.

Over de trainer van de tegenpartij gesproken: het wederzijds respect is eindeloos. Brys herhaalde zijn woorden van bij de uitreiking van de Raymond Goethals Trofee: voor hem is Clement de eerste echte vernieuwer in België sinds Trond Sollied. “De manier waarop hij zijn ploeg laat spelen bij zowel balbezit als balverlies is uniek. Met enorm veel beweging, waardoor ze steeds met veel volk voor doel komen. Voor mij is Genk met voorsprong de beste ploeg van het land. Ze hebben deze week ook even hun zorgen gehad. (Grijnst) Van mij had Pozuelo zijn beslissing nog enkele dagen mogen uitstellen. Al moet je als Belgisch voetballiefhebber blij zijn dat zo’n speler onze competitie trouw blijft.”

Brein van Brys

Zoveel lof vraagt om een wederwoord. Clement hoeft de woorden van Brys niet te horen, om op zijn beurt zijn STVV-collega te bewieroken.

© JEFFREY GAENS

“Ik volg de carrière van Marc Brys al langer en heb altijd bewondering gehad voor de manier waarop hij erin slaagt om de sterke punten van de tegenstrever lam te leggen. Daar zullen we ook nu mee moeten omspringen. We laten ons niet vangen door de huidige problemen van STVV. Ze hebben een brede kern en komen zeker met een sterk elftal aan de aftrap. STVV is thuis nog ongeslagen, de topclubs hebben het niet voor niets lastig op Stayen.”

Verkenner Denier

Daarom maakte Philippe Clement van de gelegenheid gebruik om de laatste training voor de derby op Stayen te laten plaatsvinden. Teammanager/verkenner Pierre Denier arriveerde vrijdagmiddag als eerste in Sint-Truiden en was in de wolken met de drie kleedkamers die de ruime Genkse delegatie ter beschikking kreeg. “Op het veld en in de tribunes mag de rivaliteit groot zijn, maar voor en na de wedstrijd is de verstandhouding opperbest.”

Clement is op zijn hoede, maar kijkt ook met vertrouwen de derby tegemoet. Met uitzonderling van doelman Jackers en back-ups De Norre en Lucumi is zijn kern compleet. Maar het vertrouwen in belofteninternational Jackers is groot en het verlengde verblijf van Pozuelo zorgt voor een extra boost. Zelfs de opvallend magere oogst op de Gouden Schoen kan zorgen voor een extra prikkel.

“Mijn spelers weten dat deze derby enorm leeft bij de supporters”; aldus Clement. “Al vatten wij elke match aan alsof het de finale van de Champions League is.”

Spion De Norre

Niet alleen op het gladde kunstgras of de tegenzet van Brys, bereidt de Genkse coach zich voor. Ook de gevreesde Truiense hoek- en vrijschopvarianten werden tot in de puntjes geanalyseerd. Aan de staf werd tijdelijk één lid toegevoegd: Casper De Norre mag contractueel dan wel niet meespelen, maar zijn trainer tips geven mag hij wel. “Geheimen bestaan er niet meer in het hedendaags voetbal”, relativeerde Clement.

Het slotwoord was voor Marc Brys. “Het vertrek van Casper is een groot verlies voor ons. Maar wij gunnen hem met zijn allen deze grote stap in zijn carrière. (Knipoogt) Ik hoop dat hij ons nog een laatste wederdienst bewijst.“

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer