Luister naar

Spanje wil koste wat kost referendum over Catalonië voorkomen

Nieuws
De Spaanse regering heeft woensdag laten zien bereid te zijn tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat Catalonië op 1 oktober stemt over onafhankelijkheid.
Maartje Bakker redactie vk
donderdag 21 september 2017 om 03:00

Madrid

Elf hoge ambtenaren van het Catalaanse deelstaatbestuur en drie ondernemers, allen betrokken bij het referendum, werden woensdagochtend opgepakt door de politie. Tien miljoen stembiljetten werden in beslag genomen. Daarnaast heeft Madrid het beheer over de Catalaanse financiën overgenomen.

Wat in veertig jaar Spaanse democratie taboe was, wordt nu openlijk besproken: de Spaanse regering kan in geval van rebellie het bestuur over een deelstaat tijdelijk overnemen. De anarchistische partij, die Catalonië mede bestuurt, spreekt al van een staatsgreep.

De Spaanse regering is van plan resoluut vast te houden aan het verbod op een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. De grondwet staat zo’n referendum immers niet toe. Door de volksraadpleging toch te willen doordrukken, ‘torpederen de Catalaanse bestuurders het recht van alle Spanjaarden om te beslissen wat hun land is’, zei premier Mariano Rajoy. ‘We hebben het al gezegd: het referendum kan niet doorgaan. Het spijt me.’ Het Catalaanse deelstaatbestuur beweert niets strafbaars te doen, aangezien het wetboek voor strafrecht geen artikel over referenda bevat.

arrestaties

De mensen die de Spaanse politie woensdag oppakte, waren hooggeplaatste ambtenaren, van wie de meesten uitgesproken voorstanders van de onafhankelijkheid. Zo werd de top van het Catalaanse departement van Financiën gearresteerd, evenals een overheidsdirecteur die verantwoordelijk is voor elektronisch stemmen. De Guardia Civil deed verder invallen bij meer dan veertig overheidsgebouwen, waaronder de Catalaanse ‘ministeries’ van Economie, Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Bestuur.

Het Spaanse ministerie van Financiën besloot verder de Catalaanse kas te verzegelen. Het deelstaatbestuur mag geen uitgaven doen zonder toestemming van de centrale regering. Die is van plan ook de uitbetaling van de salarissen van de ambtenaren en de uitgaven aan onderwijs, zorg en sociale uitkeringen uit te voeren. ‘De regering garandeert dat er niet één euro aan een illegale activiteit wordt besteed’, verklaarde minister van Belastingen, Cristóbal Montoro.

De Catalaanse deelstaatspresident Carles Puigdemont reageerde furieus. ‘De staat heeft de facto de autonomie van Catalonië opgeschort. Wat Catalonië meemaakt, gebeurt in geen enkele staat in de Europese Unie. We zullen geen terugkeer naar de donkerste tijden accepteren. We roepen alle democraten in Catalonië en in het buitenland op democratie en burgerrechten te verdedigen.’

Duizenden mensen protesteerden woensdag voor de ministeries in Barcelona en op de Ramblas tegen het ingrijpen van de staat. Daaraan deden ook ambtenaren van de doorzochte overheidsinstellingen mee. Het ziet er niet naar uit dat alle Catalanen zich zomaar zullen neerleggen bij het verbieden van het referendum.

Zie ook: "Op school word je vanzelf een Catalaan"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.