Dader fatale schietpartij Straatsburg doodgeschoten door de speciale brigade

Cherif Chekatt, de vermeende dader van de schietpartij in Straatsburg, is door de politie gedood tijdens een grootschalige actie. Dat bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

rrln

Donderdagavond werd een tweede politieoperatie op poten gezet in en rond de wijk Neudorf. De 29-jarige verdachte werd opgemerkt omstreeks 21 uur door een gespecialiseerde brigade, toen de man “rondwandelde” op straat. Ze probeerden hem staande te houden, maar hij draaide zich om en vuurde op de agenten. “Ze hebben onmiddellijk geriposteerd en de aanvaller geneutraliseerd”, aldus de minister.

Dat zou gebeurd zijn bij een opslagplaats aan de Plaine des Bouchers, in het district Meinau, niet ver van Neudorf, meldt France Info. Chekatt was alleen toen hij door de agenten werd opgemerkt.

Volgens een bron dichtbij het onderzoek zou een vrouw de verdachte eerder donderdag gezien hebben. Ze merkte op dat de man gewond was aan de arm en sloeg alarm bij de politie.

Volgens het Franse persagentschap AFP is er donderdagavond nog een grote politiemacht aanwezig in de buurt van de rue Lazaret, waar de verdachte werd neergeschoten. De straat is afgesloten voor het publiek. Buurtbewoners reageren opgelucht, sommigen begonnen spontaan te applaudisseren tegenover de politie.

Soldaat van ISIS

In een communiqué zegt ISIS dat Chekatt “deel uitmaakte van het leger” van de terreurgroep. Hij voerde deze operatie uit na de oproep om de burgers te viseren van landen die ISIS in Syrië en Irak bestrijden”.

LEES OOK.Portret: van piepjonge gangster tot vrome jihadist, te herkennen aan één opvallend detail

Grootschalige klopjacht

Ruim 700 agenten waren op de been om de voortvluchtige verdachte op te sporen. Eerder op de dag werden er al verschillende huiszoekingen verricht in Neudorf. Zwaarbewapende en door schilden beschermde politieagenten trokken van woning naar woning. Uiteindelijk werd de actie gestaakt. In het kader van het onderzoek werden wel vijf verdachten opgepakt.

Chekatt opende dinsdagavond het vuur nabij de kerstmarkt van Straatsburg. Daarbij vielen drie doden en raakten dertien anderen gewond. Drie gewonden hebben donderdag het ziekenhuis kunnen verlaten, drie anderen vechten nog voor hun leven.

Meteen na de aanslag liet Chekatt zich in Neudorf met een taxi afzetten, om dan na een schietpartij met de politie te verdwijnen.

Kerstmarkt vrijdag weer open

De kerstmarkt zal vrijdag weer opengaan, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christoph Castanere donderdagavond. “Er is consensus (met de plaatselijke verkozenen) gekomen over een heropening vanaf morgen”, zei Castaner. “De kerstmarkt niet heropenen zou toegeven zijn aan het ‘obscurantisme’ van degenen die ons land haten”, zei de bewindsman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen