Rechtbankschets van David Pecker.

Tabloid-uitgever op proces tegen oud-president Trump: "Beloofd om zijn ogen en oren te zijn tijdens kiescampagne"

Op de tweede dag van het proces tegen oud-president Donald Trump is tabloid-uitgever David Pecker dieper ingegaan op de overeenkomst die hij had gesloten met Trump en diens voormalige advocaat Michael Cohen om slecht nieuws over Trump uit de media te houden. "Het was een akkoord tussen vrienden."

David Pecker is de eerste getuige in het proces tegen Donald Trump, over het zwijggeld dat aan pornoactrice Stormy Daniels werd betaald in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Pecker kwam gisteren, op de eerste dag van het proces, al aan het woord, vandaag gaf hij meer uitleg over het akkoord dat hij met Cohen en Trump sloot.

Een "akkoord tussen vrienden", noemde Pecker het. Er werd nooit een formeel contract opgesteld. Pecker zou Trump destijds op het hart gedrukt hebben om het akkoord "zo stil mogelijk" te houden.

Pecker legde uit hoe het zogenoemde 'catch and kill'-akkoord in zijn werk ging. Hij zou Trump verzekerd hebben dat hij zijn "ogen en oren" zou zijn tijdens de kiescampagne van 2016.

"Ik zei dat ik Michael Cohen op de hoogte zou stellen over alles wat ik op de markt hoorde, als ik iets negatiefs over jezelf (Trump, red.) hoorde, of als ik hoorde over vrouwen die verhalen verkopen", vertelde hij in de rechtbank. Het doel was om dan de rechten op die verhalen te kopen om ze daarna bewust niet te publiceren en ze zo in de kiem te smoren.

Tegelijkertijd moest The National Enquirer, een van de tabloids van Pecker, Trumps tegenkandidaten bij de Republikeinse voorverkiezingen extra zwart maken door smeuïge verhalen op te pikken. Pecker vertelde onder meer dat Cohen de Enquirer informatie doorspeelde, die door de tabloid werd aangevuld en aangedikt om er een verhaal van te maken.

Donald Trump op de tweede dag van zijn proces.
Foto: AP

Boete van 10.000 dollar?

Het proces tegen Trump ging gisteren van start, nadat vorige week de jury was samengesteld. Trump kijkt tegen 34 aanklachten aan wegens het vervalsen van de boekhouding. Volgens de aanklagers hield hij verborgen dat campagnegeld gebruikt werd om zijn advocaat terug te betalen, die op zijn beurt het zwijggeld aan Daniels had betaald. Trump zou op die manier een "crimineel plot" bedacht hebben om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Eerder op de dag vroegen de aanklagers aan rechter Juan Merchan om Trump een boete van 10.000 dollar op te leggen. Trump zou namelijk een rechterlijk bevel genegeerd hebben om getuigen, juryleden en anderen die bij het proces betrokken zijn, niet aan te vallen in de media, een zogenoemd 'gag order'.

De aanklagers vroegen 1.000 dollar per socialemediapost waarin Trump anderen zou hebben aangevallen. De rechter heeft er nog geen uitspraak over gedaan. Trump zelf noemt de gag order een "schande". "Ik mag me zelf niet verdedigen terwijl anderen over mij praten", klinkt het.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Trump zo'n boete krijgt. Ook in eerdere processen tegen hem moest hij om dezelfde reden al duizenden dollars ophoesten.

Meest gelezen