© RR

Wapenarsenaal in appartement: “Ik mocht de laatste weken niet meer binnen in haar slaapkamer”

Het onderzoek naar het wapenarsenaal in een Zwijndrechtse flat loopt nog. De speurders zoeken nog naar Moufdi R., de vriend van de opgepakte Birgit S. De beste vriendin van de vrouw reageert vol ongeloof. “Ik begrijp er niks van”, zegt C.W.

Jarit taelman, sam reyntjens

Birgit S. (20) uit Zwijndrecht verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Daar zal beslist worden of ze nog een maand langer in de cel moet blijven. In het appartement van de vrouw aan de Verbrandendijk werd afgelopen weekend een heus wapenarsenaal aangetroffen.

LEES OOK. Appartement van jonge vrouw ligt vol granaten, wapens en cocaïne

“Ontstekingsmechanismen, acht granaten, munitie, explosieven en vier operationele vuurwapens werden aangetroffen”, aldus het parket. Ook lag er om en bij de vijftien kilogram cocaïne en een aanzienlijke som cash geld. De politie was eerder ‘toevallig’ in het appartement terechtgekomen. Bewoonster Birgit S. had de hulpdiensten gebeld omdat ze met een handvuurwapen haar eigen teen had afgeschoten. S. werd afgevoerd en nadien aangehouden. Ze zou volgens onze informatie niet goed meewerken met het onderzoek.

Wie de wapens in het appartement onderbracht, wordt onderzocht. Was het S. zelf of toch iemand anders? Ook waar de wapens en explosieven voor moesten dienen maakt deel uit van verder onderzoek. Een link met de aanslagen in het drugsmilieu wordt onderzocht, net als andere pistes. Terrorisme zou volgens onze informatie uitgesloten zijn. De speurders bekijken ook of S. zich effectief zelf in de voet schoot, of er iemand anders bij betrokken was.

Foto van bebloede voet

Vrijdagavond stuurde S. nog een foto van haar bebloede voet naar haar beste vriendin C.W., maar grapte dat ze stomweg in wat glas had getrapt. “Ze was wel al heel de avond raar aan het doen, maar ik dacht dat ze misschien wat gedronken had. Toen ik die foto vol bloed zag, schrok ik natuurlijk wel”, doet C.W. haar verhaal. “Maar iets later ’s nachts stuurde ze zonder aanleiding een tweede berichtje: ‘Ik hou van jou, vergeet dat nooit’. Ik had dat bericht gelezen, maar was al half aan het slapen. Toen ik zaterdag opstond, merkte ik echter dat Birgit me geblokkeerd had op Facebook. Ik kon haar ook niet meer bereiken via de telefoon en begon dan ook wat te panikeren. Ik ging naar haar appartement, maar daar deed niemand open. Ook haar mama had haar niet meer gehoord, waardoor ik echt aan het ergste dacht.”

Dinsdag werd duidelijk waarom. “Ik zag haar foto bij het artikel staan. Mijn wereld stortte toen echt in, tranen rolden over mijn wangen. Wij zijn beste vriendinnen, ze is als een zus voor mij. Je kan gerust zeggen dat ik vier van de zeven dagen bij haar op haar appartement was. We deden alles samen.”

Speurders zoeken vriend Moufdi

Meerdere bronnen bevestigden dinsdag dat de politie nu vooral hoopt snel de vriend van Birgit S. te klissen. De 27-jarige Moufdi R. verscheen de afgelopen jaren verschillende keren voor de rechtbank, onder meer in een drugsdossier en een keer wegens verboden wapenbezit.

© RR

“Ze zijn al zes maanden samen en waren ook echt gelukkig”, zegt C.W. “Als ze in een slechte relatie had gezeten, had ik dat sowieso geweten. Dan had ik ook veel eerder ingegrepen, om het niet zo ver te laten komen. Moufdi was echt altijd vriendelijk, tegen haar en tegen mij.”

Ook het gedrag van Birgit veranderde volgens haar beste vriendin niet in de laatste maanden. “Wel mocht ik de laatste maand in geen geval meer in haar slaapkamer komen. Natuurlijk stelde ik mij daar vragen bij, maar ik kreeg er nooit een duidelijk antwoord op. Ik bleef er dan ook niet op doordrammen.”

“Birgit had het niet breed. Misschien kwam ze de verkeerde mensen op de verkeerde plaats tegen en beloofden ze haar om te helpen met haar financiële situatie”, oppert C.W.

“Ik zie Moufdi echt niet in staat om in een crimineel milieu terecht te komen. Ze hadden beide ook een normale job, zij in de Carrefour en hij in de industriële bouw. Ik weet echt niet hoe het dan zo ver is kunnen komen. Hoe dan ook blijft ze mijn beste vriendin, ik blijf ze steunen. Ik hoop snel op meer nieuws en hoop dat ik ze snel kan horen.”