Stephanie d’Hose vindt niet dat VRT-CEO ontslag moet nemen: “Hij heeft een fout gemaakt, maar moet het probleem nu aanpakken”

Senaatvoorzitter Stephanie d’Hose heeft donderdag in ‘De tafel van Gert’ gereageerd op de heisa rond Frederik Delaplace. De CEO van VRT kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen door zijn laattijdige reactie op de toxische sfeer binnen de redactie van VRT. “Hij heeft een fout gemaakt”, klinkt het. “Maar om daarvoor ontslag te moeten nemen, dat denk ik niet.”

lvdw, sgg

“Hij heeft een fout gemaakt. De grootste fout is dat hij toch meer dan twee maanden gewacht heeft om met de slachtoffers (in het dossier-De Pauw, red.) te praten. Maar hij heeft daarvoor zijn excuses aangeboden”, zegt Stephanie d’ Hose, voorzitter van de Senaat en Vlaams Parlementslid voor Open VLD. Moet de CEO nu ontslag nemen? “Dat denk ik niet. Hij zal de dingen nu moeten aanpakken. Hij dacht echt dat hij een verschil kon maken. Maar hij heeft dan twee maanden gewacht. De slachtoffers voelden zich opnieuw genegeerd.” Dat is volgens D’Hose dan ook een belangrijk element waar we als maarschappij aan moeten werken: hoe ga je om met slachtoffers? Hoe ga je om met daders? Wat met schuldinzicht en rehabilitatie?

LEES OOK. VRT-baas Frederik Delaplace na heisa rond Bart De Pauw: “Een inschattingsfout, maar niet het einde van een heel waardevol project”

D’ Hose zetelde donderdagvoormiddag ook in de commissie Media, waar een debat liep over het functioneren van VRT-CEO Frederik Delaplace, naar aanleiding van de zaak-De Pauw. D’Hose was één van de commissieleden die de bewuste mail van drie anonieme medewerkers van de openbare omroep kreeg over de toxische werksfeer binnen de Jong-redactie van VRT.

“Die e-mail kwam binnen en ik heb er met enkele collega’s over gebabbeld. We hebben toen teruggemaild en gevraagd of die personen vonden dat dat moest aangekaart worden binnen de commissie”, vertelde ze daar donderdagavond over in De Tafel van Gert. “Het onderwerp van die commissie was het optreden van de CEO Frederik Delaplace naar aanleiding van de documentaire rond Bart De Pauw en de open brief die we van meer dan 800 mensen binnen de sector gekregen hebben.” Volgens D’Hose was het daarom gepast om die bewuste e-mail voor te lezen in de commissie. “Het ging over het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag.”

LEES OOK. “Huilende collega’s op toiletten” en “valse beloftes”: anonieme brief maakt van VRT het ‘Huis van Wantrouwen”

Advocaat Walter Damen, die ook te gast was in het programma, maakte duidelijk dat hij vond dat D’Hose beter eerst meer onderzoek had gedaan naar die e-mail alvorens die publiekelijk voor te lezen. “Met anonieme klachten kan je eigenlijk geen rekening houden. Misschien was het wel een wraakactie.”

“Als je die e-mail binnenkrijgt en daar niets mee doet, dan vind ik dat voor een stuk schuldig verzuim”, reageerde D’Hose daarop. “Je moet er voorzichtig mee omgaan, maar ook niet lichtzinnig. Het gaat wel over grensoverschrijdend gedrag. Op dat moment moet je dat wel aankaarten. Het is mijn taak als volksvertegenwoordiger om te zeggen: onderzoek het, doe er iets mee, zorg dat er verdere stappen worden gezet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER