Direct naar artikelinhoud
NieuwsEurovisiesongfestival

Joost Klein mag vanavond niet deelnemen aan juryshow van Songfestival na ‘incident’, nog niet gediskwalificeerd

Joost Klein tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival.Beeld ANP / EPA

Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival, zal vanavond niet deelnemen aan de juryshow. Dat meldt de Nederlandse omroep AVROTROS. Het onderzoek naar het incident rond Joost Klein is nog niet afgerond.

De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, voert een onderzoek naar een “incident” rond Joost Klein. “Klein zal voorlopig niet repeteren”, zegt de EBU. Volgens de Zweedse openbare omroep SVT zou het gaan om een “fysieke confrontatie” tussen de zanger en een fotograaf.

Op vrijdag vonden de eerste repetities voor de finale van het Eurovisiesongfestival plaats. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen, maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Nederlander komt. Klein was wel in de arena op vrijdag. Aan het begin van de repetitie was hij te zien toen alle deelnemende landen werden voorgesteld.

De beslissing om Klein niet te laten optreden, lijkt laat te zijn genomen. In de arena was te zien dat technici op het punt stonden de decorelementen die de artiest op het podium gebruikt, klaar te zetten.

Nationale jury’s

Vrijdagavond liet de Nederlandse omroep AVROTROS weten dat Joost Klein niet zal deelnemen aan de tweede repetitieshow. Die wordt niet uitgezonden op televisie, maar wordt wel naar de jury’s van de deelnemende omroepen gezonden. Tijdens die show geven de nationale juryleden hun punten. De vakjury’s zullen een eerder optreden van de Nederlander beoordelen.

Het onderzoek dat is ingesteld naar een vermeend incident rondom Klein is nog niet afgerond, zegt de omroep. “Dat betekent dat Joost niet mag repeteren van de EBU vanavond. AVROTROS is continu in gesprek met de EBU.”

Joost Klein kon op donderdag doorstoten naar de finale van het Eurovisiesongfestival. De Belgische inzending Mustii kon zich niet plaatsen voor de finale.

Twitter bericht wordt geladen...