Direct naar artikelinhoud
Brandstofprijzen

“Ik stop pas als ik in de gevangenis beland. Of in het ziekenhuis”: nu ook gele hesjes in Wallonië

Een dertigtal ‘gele hesjes’ blijven op post in de buurt van het brandstofdepot in het Waalse Feluy, ook al heeft de politie de blokkade opgeheven.Beeld Tim Dirven

“Het leven is te duur.” Een honderdtal mensen lieten zich inspireren door de Franse ‘gele hesjes’, die protesteren tegen hoge brandstofprijzen, en blokkeerden de afgelopen dagen vier Waalse brandstofdepots. Ook al zijn ze inmiddels verjaagd door de politie, ze willen nog niet naar huis. “De solidariteit is enorm.” 

Als we de E19 afrijden aan Feluy, tussen Nijvel en La Louvière, vallen de politiecombi’s met blauwe zwaailichten meteen op. Minstens tien tellen we er, terwijl goed ingeduffelde politieagenten aan en af lopen. Aan de overkant van de weg: een dertigtal mensen in fluogele hesjes die kijken naar tankwagens van Q8 en Total die nu weer aan en afrijden. Met een waterkanon zijn ze net verjaagd van de toegangspoorten van het brandstofdepot van Total, die ze al sinds donderdagnacht blokkeerden. “Toch ga ik niet naar huis”, zegt Richard (64). “Ik stop pas als ik in de gevangenis beland, of het ziekenhuis.”

Ze waren naar eigen zeggen met een tweehonderdtal mensen die in een beurtrol tankwagens tegenhielden. Ook in Wierde werden de poorten even geblokkeerd, net als in Sclessin en Wandre, waar politie en actievoerders maandag in een kat-en-muisspel belandden. Alleen tankwagens die mazout kwamen halen, mochten door. Het was niet de bedoeling dat mensen thuis in de kou zouden zitten. 

Wie deze actievoerders zijn? We spraken met een magazijnier, een lerares, een poetsvrouw en een werkloze man. Richard zegt dat hij bij de gendarmerie zat, een man met een ambulanciersjas komt aangereden in een Mercedes. In het weekend waren ze met meer, maar maandag moesten de meesten gaan werken, horen we.

Het is een merkwaardige verzameling mensen. Geïnspireerd door de gele hesjes in Frankrijk, waar duizenden mensen zo al een paar keer protesteerden tegen de hoge brandstofprijzen. En net als in Frankrijk ontstond het idee hier in een aantal Facebook-groepen, waaronder de besloten groep Action citoyenne contre les mesures gouvernementales, die maandag ruim 5.700 leden telde.

‘De basisvoorzieningen zijn niet meer te betalen’
Andrewactievoerder

Burgerprotest

Er zit, zo stelt Silvio, geen organisatie achter. “Dit is een burgerprotest. De afspraak om hier donderdagnacht te verzamelen, hebben we gemeenschappelijk genomen. De communicatie loopt vooral via Facebook.”

Ook hier is de voornaamste eis de verlaging van de brandstofprijzen, maar de onvrede zit dieper. Andrew (32) uit Avelgem, had ook op Facebook de actie opgemerkt en wilde naar eigen zeggen iets doen. “Dat je voor alcohol en sigaretten 21 procent btw betaalt, dat begrijp ik. Maar een verhoging van 6 naar 21 procent op elektriciteit? De basisvoorzieningen zijn niet meer te betalen. Hebben jullie het nooit moeilijk?”

Vroeg of laat vertrekt de politie toch weer, redeneren de actievoerders die elkaar vonden via Facebook.Beeld Tim Dirven

De 64-jarige Nicole begint over de prijs van de vuilzakken, lerares Alicia zegt: “Dit is geen politieke beweging. Ik sta hier net als de anderen omdat het leven simpelweg te duur is.” Poetsvrouw Bérangere, die net van haar werk komt: “We hebben er genoeg van. Van diesel tot medicijnen, de prijzen blijven maar stijgen. Het is schandalig.” 

De Total-raffinaderij in Feluy is een van de grootste van Europa. Toch noemt Johan Mattart, directeur van de Belgische federatie van Brandstoffenhandelaars, de actie eerder vervelend dan dramatisch. “België telt ruim 30 primaire brandstofdepots. Angst voor een tekort is er dus nooit geweest.” 

‘Ze schieten op de verkeerde. Het is nuttiger om de Wetstraat te blokkeren’
Johan Mattartdirecteur van de Belgische federatie van Brandstoffenhandelaars

Nergens in Europa staat de dieselprijs zo hoog als hier, zo becijferde de internationale wegtransportorganisatie IRU zopas. “1,61 euro per liter, dat is natuurlijk niet niets”, zegt ook Mattart, die de actievoerders op zich begrijpt. “Maar ze schieten op de verkeerde. Ik denk dat het nuttiger is om de Wetstraat in Brussel te blokkeren.” 

Daar willen ze in Feluy niet van weten. “Wij houden niet van Brussel. Daar gaan ze toch niets doen”, zegt een man uit Halle die zich Cali laat noemen. “Leugenaars, leugenaars, leugenaars”, komt Nicole tussen. De finaliteit van deze actie, die maandagnamiddag de facto stillag, blijft onduidelijk. En hoe lang ze het hier volhouden, nu het echt koud begint te worden, evenmin. 

“De solidariteit is enorm”, zeggen de actievoerders. “Zelfs de chauffeurs van de tankwagens steken hun duim op.”Beeld Tim Dirven

Toch lijken deze actievoerders niet van plan om te vertrekken. Ene Nicolas, zegt Silvio met luide stem, is niet meer welkom omdat hij zich agressief heeft opgesteld. Sommigen zouden tegen de afspraken in een mazoutwagen hebben tegengehouden en hij fluit ook een groepje jongemannen terug omdat ze de cameraploeg van RTL uitjouwen. “We zijn een pacifistische beweging, je moet je niet opjuttend gedragen.”

Ook Cali en Andrew blijven vooralsnog op post. Vroeg of laat vertrekt de politie toch weer, is het idee. “De solidariteit is enorm. Mensen brachten wel 100 pizza’s of grote kommen warme chocolademelk. De chauffeurs van de tankwagens steken hun duim op of verklappen zelfs welke plekken we nog kunnen blokkeren.”