Gadget Inspector test HP ENVY 13: ”De luxueuze portable bevindt zich in een glimmend gezelschap maar is een stuk betaalbaarder”

De Gadget Inspector van Het Belang van Limburg nam de HP ENVY 13 onder de loep voor een korte test.

rap

GETEST: HP ENVY 13 2018, €1.079 (getest model)

Concept

De Envy 13 is een luxueuze portable met focus op een extreme draagbaarheid, mooie looks en interne hardware voor ook meer dan de alledaagse computertaken. De laptop zit daarmee in het glimmende gezelschap van o.a. de XPS 13 van Dell en de MacBook Pro 13 inch van Apple. Belangrijk verschil is dat HP een stuk betaalbaarder is.

Design

Het model 2018 van de Envy 13 verschilt in design nauwelijks van zijn voorganger. Een modieuze blikvanger uit zilverkleurig metaal met een superslanke en strakke body van 1,49 cm dun (dichtgeklapt), een toetsenbord met grote, platte toetsen met achtergrondverlichting, minimalistische randen rond het beeldscherm en een lichtgewicht van 1,2 kilogram. De geperforeerde metalen strook bovenaan het toetsenbord voor de B&O-speakers is een classy detail, mooi vinden we ook de hoek die de laptop nu maakt wanneer het dunne schermgedeelte opengeklapt wordt en het toetsenbordgedeelte daarbij achteraan een beetje wordt opgetild. De afwerking en bouwkwaliteit zijn zeer goed, de stabiliteit van het geheel tijdens het typen mocht misschien nog wat steviger, maar is voldoende.

Hardware en gebruik

De HP ENVY 13-ah0042nb is voorzien van een 13.3 inch Full HD-scherm (1.080 x 1.920 pixels), een Intel Core i5-processor (8250U; quadcore 1.6 GHz) van de nieuwste 8ste generatie, 8 GB RAM-geheugen en een ruime 512 GB opslag (Solid State Disk). Er zijn ook versies met een 4K-resolutie en/of touchscreen (of een Core i7-processor). Een Full HD-scherm is volgens ons voor de modale laptopgebruiker echter scherp genoeg op dit compacte formaat. Kleuren en contrast van het IPS-scherm zijn goed, maximale helderheid gemiddeld.

De interne hardware kan de grote meerderheid van de klassieke Windowstoepassingen makkelijk aan, daarbij uiteraard Microsoft Office, maar bijvoorbeeld ook Adobe PhotoShop draait best vlot. Voor gamers, professionele fotografen, videobewerkers of productontwerpers raden we dit systeem niet aan, gezien de grafische grenzen van de Intel UHD Graphics 620.

Aan aansluitingen is er – ondanks de compacte body – geen gebrek met twee klassieke USB-poorten op volledig formaat, één USB-C-poort en een micro-SD-kaartlezer (geen HDMI). Handig is de vingerafdrukscanner voor ontgrendeling. Het goede geluid uit de vier luidsprekers van Bang & Olufsen is mooi meegenomen voor films of Spotify. Vermelden we nog de batterij die er zo’n tien tot twaalf uur weet uit te persen, ook dat is meer dan degelijk.

Conclusie

De jongste Envy 13 van HP is een toplaptop. Een goede duizend euro is uiteraard niet niks, maar u krijgt er wel een erg mooie, kwalitatieve en praktische ultraportable voor. Vergelijkbare concurrenten vragen hiervoor bovendien tot 500 à 700 euro meer.