© REUTERS

Oliereus ExxonMobil moet 725 miljoen dollar betalen aan voormalige werknemer met kanker

De Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil moet 725 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan een voormalige werknemer die aan een vorm van leukemie lijdt. Dat besliste een jury in een rechtbank in Philadelphia.

jvh
Bron: BELGA

Bij de 67-jarige Paul Gill werd in 2019 acute myeloïde leukemie (AML) vastgesteld. Hij beweert dat die kanker van het bloed en het beenmerg is veroorzaakt tijdens zijn werk als mecanicien van 1975 tot 1980 in een Mobil-tankstation, omdat hij daar dagelijks met zijn blote handen auto-onderdelen schoonmaakte met petroleum en oplosmiddelen.

Gill spande in 2020 een rechtszaak aan tegen ExxonMobil omdat het bedrijf de mecanicien niet zou hebben gewaarschuwd voor de “bekende risico’s” van kanker gelinkt aan het inademen van benzeen.

Na een proces van een week stelden tien van de twaalf juryleden Gill donderdag in het gelijk. De beslissing werd vrijdag openbaar gemaakt: ExxonMobil moet Gill 725 miljoen dollar betalen en nog eens 500.000 dollar aan diens echtgenote.

De olie- en gasgroep laat in een reactie weten dat ze in beroep zal gaan tegen het “irrationele vonnis”. Het bedrijf zegt er “vertrouwen” in te hebben dat de vonnis zal worden vernietigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer