Photo News
Volledig scherm
© Photo News

BNP Paribas Fortis jarenlang te laks tegen witwassen: dat blijkt uit onderzoek naar neef Khadaffi

BNP Paribas Fortis is jarenlang te laks geweest voor verdachte geldstromen. Dat is gebleken tijdens een onderzoek naar de neef van de Libische ex-dictator Muammar Khadaffi, een cliënt bij de bank. Volgens de Sanctiecommissie van de Nationale Bank heeft het systeem dat BNPP Fortis gebruikte om verdachte geldstromen met belastingparadijzen én met hoogrisicolanden te detecteren "tekortgeschoten en ineffectief gebleven", schrijft De Tijd zaterdag. 

6 reacties

  • piet devlieger

    6 jaar geleden
    Banken handelen enkel in hun eigen belang. Bij elke transactie incasseren ze (procenten) , of de klant nu winst of verlies maakt. Zij winnen altijd. Waarom zouden ze niet meedoen aan dat spelletje dat oneindig veel meer opbrengt dan de gewone klantjes die ze zelfs niet zien staan. Goed onthouden, nooit te rade gaan bij een bank - elke raad die ze je geven is enkel in hun eigen voordeel.
  • Bart Verbeeck

    6 jaar geleden
    Alweer een bank onder overheidscontrole die ondanks alles toch naast de pot 'doet'. Toch wel vreemd dat alles wat de overheid tracht te regulariseren ... niet werkt.
  • hugo van de velde

    6 jaar geleden
    Als dat zo is moet Fortis direct opgedoekt worden wegens onbekwaam. Want 10 jaar geleden verloren heel wat mensen (waaronder moeder ) geld bij Fortis zomaar, ZONDER verwittigen.
  • raymond van der craen

    6 jaar geleden
    Is dit die bank die we met ons belastingsgeld gered hebben? Schande!
  • etienne bies

    6 jaar geleden
    Normale praktijken in al banken.Controle op witwaspraktijken gebeurt enkel bij middelgrote klanten.En waar ligt de fout? De beheerders moeten steeds meer en meer euro's binnenhalen zodat de te hoge doelstellingen worden behaald.