zaterdag 22 september 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Martin Vlijm en Joop Fiege: “We hebben veel respect en vriendschap voor mekaar.” reza

handbal

Ex-bondscoaches van Oranje Martin Vlijm en Joop Fiege tegenover elkaar in Limburgse derby

Amsterdams onderonsje

In de Beneleague handbal staat zaterdag (20.15u) de derby tussen Sporting NeLo en Initia Hasselt geprogrammeerd. De Limburgse derby wordt ook een Amsterdams onderonsje tussen Joop Fiege en Martijn Vlijm. Beiden stonden in 2016 en 2017 als T1 en T2 aan het roer bij de Nederlandse nationale mannenploeg, nu delen ze de lakens uit bij respectievelijk Initia Hasselt en Sporting NeLo.

Martijn Vlijm (59) en Joop Fiege (56) hebben in hun carrière maar zelden tegen mekaar gespeeld.

“Maar we kwamen mekaar wel voortdurend tegen in de Amsterdamse sporthal”, reageert Vlijm.

Fiege knikt instemmend. “Naast vriendschap is daar ook veel wederzijds respect uit voortgekomen. Martin was een fantastische speler, maar ook een uitstekend trainer. Anders had ik hem niet gevraagd als assistent bij de Nederlandse nationale ploeg.”

NeLo stond in het verleden altijd bovenaan en speelde altijd voor een vol huis. Daar willen ze opnieuw naartoe Martin VLIJM

Daar beleefden ze samen topmomenten in 2016 en 2017. “In de EK-kwalificatie moesten we het afleggen tegen Denemarken en Hongarije, maar we hielden wel Litouwen achter ons ”, blikt Vlijm tevreden terug.

“We deden Hongarije en Denemarken wankelen en wonnen van onder andere Zwitserland en Polen”, voegt Fiege daar aan toe. “Maar dan was het vat af. Ontgoocheld in het beleid en dan houdt het op.”

Voor eerst in België

Vlijm - die als trainer ook actief was bij Volendam, Lions, Bevo en Hurry Up - speelde even voor Hechtel, maar voor een eerste trainersopdracht in België was het wachten tot nu.

“En ik ben blij dat het NeLo geworden is. Een traditieclub. In het verleden stonden ze altijd bovenaan het klassement, altijd een vol huis en een schitterende ambiance. En daar willen ze bij Sporting opnieuw naar toe. Ik ben blij dat ik mijn steentje mag bijdragen. Beetje bij beetje inzetten op professionalisering en dan komt dat heus wel goed.”

Professionaliseren is de enige manier om aan de top in de BeNeleague te komen en te blijven Joop FIEGE

Ook voor Fiege (die voor ondermeer Emmen en Hurry Up werkte) is professionaliseren belangrijk.

“In Nederland is dat de normaalste zaak, maar in België begint die boodschap nu ook door te dringen. Het is de enige manier om aan de top in de BeNeleague te komen en te blijven.”

In die BeNeleague miste Initia zijn start niet. Fiege: “De winst tegen de Nederlandse bekerwinnaar Bevo is er één die kan tellen. Het vertrouwen voor de volgende wedstrijden is er. Maar de trip naar NeLo is van een ander kaliber.”

NeLo verging het een stuk minder goed bij de Nederlandse kampioen Aalsmeer. Vlijm: “Vooraf hou je rekening met verlies, maar achteraf was het balen. Ik vind dat mijn ploeg zich veel te zwak gepresenteerd heeft en ik hoop straks op een reactie. En die komt er. De derby tegen Hasselt leeft. ”

Zaterdag 20.15 uur: Sporting NeLo-Initia Hasselt (Beneleague)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws