Archiefbeeld van de Kon. Wijnegem Bicycle Club met achter de fiets in trainingsjack stichter Jef Libert, die tot kort voor zijn dood altijd naar de evenementen van ‘zijn’ club is blijven komen.© Hugo Gerstmans

Dertigste Wijnegemse Pijl ter nagedachtenis van WBC-stichter Jef Libert

Wijnegem -

Zondag 21 april kan wie niet meeloopt aan de Antwerp Ten Miles, maar toch sportief voor de dag wil komen deelnemen aan de Wijnegemse Pijl. De recreatieve tocht voor wielertoeristen wordt door de Koninklijk Wijnegem Bicycle Club al voor de dertigste keer ingericht.

Jan Auman

Zondag wordt ook de oudste Belgische wielerwedstrijd ingericht: Luik-Bastenaken-Luik. De eerste editie daarvan werd al in 1892 verreden. Maar in Wijnegem houdt de traditie van de Pijl toch ook al drie decennia stand. De Wijnegem Bicycle Club, de eerbiedwaardige club die al die tijd voor de puike organisatie zorgt van het evenement, vierde vorig jaar nog haar vijftigjarig bestaan.

Voorzitter André Van Honsté en zijn ploegmakkers zijn klaar voor de dertigste Wijnegemse Pijl. “We dragen de organisatie ervan dit keer op aan onze gewaardeerde stichter van de WBC: Jef Libert. Die was gekend als Jef van het Brouwershuis, waar de wieg stond van WBC. Onze pionier overleed twee maanden geleden, maar hij zit voor altijd in onze harten”, aldus André.

De dertigste Wijnegemse Pijl vindt plaats op zondag 21 april en start achteraan ‘t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199 te Wijnegem. Er is keuze uit twee afgepijlde parcoursen van 50 en 70 km. Er geldt vrij vertrek tussen 8 en 11 uur ‘s morgens , maar iedereen kan ook om 8.30 uur aanpikken bij de WBC A-ploeg (afstand 70 km ), met een max. snelheid van +/- 28 tot 30 km/uur of om 9 uur met de B -ploeg (afstand 50 km ), aan een max. snelheid van 25 tot 26 km/uur.

De Koninklijk Wijnegem Bicycle Club vorig jaar toen ze plechtig ontvangen werd in het gemeentehuis naar aanleiding van haar vijftigjarig bestaan. Helemaal links staat wijlen Jef Libert.© Hugo Gerstmans

De mooie wielertoeristentocht vertrekt via de omleiding van de Houtlaan, naar Schilde, dan naar Sint Antonius - Zoersel , waar de splitsing van beide omlopen is voorzien. De grote toer gaat via Brecht , verder naar Sint Lenaerts, Rijkevorsel en Oostmalle , en zo terug naar Zoersel , waar voor de beide tochten een bevoorrading voorzien is. Via Zandhoven , Oelegem en Wommelgem, kom je terug in Wijnegem, via de “ trage weg ” in de Schijnvallei.

Voor VWB fietsers bedraagt de startprijs 2 euro, voor niet-aangeslotenen bedraagt de inschrijvingsprijs 4 euro , en is een verzekering inbegrepen.

Website KWBC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners