Luister naar

Gemeenten negeren ‘taaleis’ en ‘tegenprestatie’ in de bijstand

Nieuws
Gemeenten negeren op grote schaal de ‘taaleis’ en de ‘tegenprestatie’ bij het uitbetalen van bijstandsuitkeringen. Het kabinet wil gemeenten daarom desnoods gaan dwingen deze wettelijke voorschriften uit te voeren. Het dreigt onder meer met verlaging van het bedrag dat gemeenten voor de bijstand krijgen.
Gijs Herderscheê redactie vk
donderdag 17 januari 2019 om 03:00

Den Haag

Bijstandsgerechtigden moeten de Nederlandse taal beheersen of dat in elk geval proberen. Dat vereist althans de wet. Gemeenten controleren dit echter nauwelijks. De uitkering wordt vrijwel nooit verlaagd als er sprake is van onwil om Nederlands te leren. Ook vragen gemeenten van bijstandsgerechtigden uiterst zelden een tegenprestatie.

Dit blijkt uit onderzoeken van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken, verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstand, heeft om de onderzoeken gevraagd. De tegenprestatie en de taaleis zijn op aandringen van de VVD de afgelopen jaren ingevoerd in een poging om een groter deel van de huidige 435.000 bijstandsgerechtigden te ‘activeren’.

Van Ark is bijzonder ontstemd over de resultaten. ‘Ik vind dit zeer ongewenst en bijzonder zorgelijk. De taaleis en de tegenprestatie zijn niet in de wet opgenomen om mensen te pesten zoals wel gedacht wordt, maar om mensen op weg te helpen volwaardig mee te doen in de maatschappij. Mijn vingers jeuken hiermee aan de slag te gaan. Maar de afspraak is om eerst met gemeenten in gesprek te gaan. Dat doe ik. Ik hoop ook dat gemeenteraden de gemeentebesturen hierop aanspreken. Maar als de praktijk daardoor niet verandert, wil ik regulerende maatregelen nemen.’

dwingen

Regulerende maatregelen blijkt jargon voor dwingen. ‘Dan kun je denken aan dwingend voorschrijven hoe elke gemeente de taaleis en de tegenprestatie moet uitvoeren. Maar dan gaan we als kabinet ook overwegen om financieel bij te sturen: een korting op het budget voor de bijstand als de wet niet naar letter en geest wordt uitgevoerd’, aldus Van Ark.

De tegenprestatie is een maatregel van het door de PVV gedoogde minderheidskabinet-Rutte I van VVD en CDA. Sinds januari 2012 moeten gemeenten een verordening opstellen waarin van bijstandsgerechtigden een tegenprestatie wordt gevraagd voor hun uitkering. Nu blijkt dat 136 gemeenten de tegenprestatie niet uitvoeren, 206 gemeenten doen dit wel. Van 38 gemeenten is niet bekend wat ze doen. Slechts 26.000 keer werd in maart 2018 een tegenprestatie gevraagd, stelt het CBS vast. Dat is zo’n 5 procent van de 455.000 bijstandsgerechtigden.

Sommige gemeenten vinden volgens het CBS dat het vragen van een ‘tegenprestatie’ niet past binnen het beleid van de gemeente. Maar gemeenten staan in plaats van een tegenprestatie ook andere activiteiten toe, zoals mantelzorg en vrijwilligerswerk.

taaleis

De taaleis is sinds januari 2016 van kracht. Die eis werd op aandringen van de VVD opgenomen in het regeerakkoord van Rutte II met de PvdA. De afspraak kwam na een akkoord met D66, CU en SGP afgezwakt in de wet. De wet eist dat bijstandsgerechtigden de Nederlandse taal beheersen op basisschoolniveau. Gemeenten moeten de uitkering verlagen als de bijstandsontvanger niet voldoet aan de taaleis en zich ‘verwijtbaar’ onvoldoende inspant om zich de taal eigen te maken.

Het CBS schat dat mogelijk 41.000 mensen in de bijstand de Nederlandse taal niet machtig zijn, terwijl dat van zo’n 90.000 mensen onbekend is. Vorig jaar bleek uit een eerste onderzoek over 2017 al dat de taaleis nauwelijks wordt nageleefd. Het CBS stelt vast dat gemeenten hun beleid niet wezenlijk hebben veranderd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.