Luister naar

Ingezonden brief: En dan tuigt Bart-Jan Spruyt zelf ook een karikatuur op

Nieuws
Dirk van der Lingen Utrecht
donderdag 19 juli 2018 om 03:00

In zijn column (Nederlands Dagblad 13 juli) zet Bart Jan Spruyt critici van CU-leider Segers weg als boosaardige dommerds, die een karikatuur zouden maken van diens voorstel voor een culturele inburgering.

Vervolgens tuigt Spruyt zelf een karikatuur op, met ‘bange blanke’ mannen tegenover ‘Gut-christenen’ en naïeve migranten. Ieder recht, schrijft Spruyt ten onrechte, veronderstelt de plicht tot goed burgerschap.

Nee, het recht veronderstelt dat de burger zich aan de wet moet houden. Punt.

Dat bij samenleven veel meer komt kijken dan de wet alleen, doet daar niets aan af. Rechtsstatelijk kan een overheid waarden, gewoontes of cultuur alleen afdwingen als ze vastgelegd zijn in een wet, net als verkeersregels. En als ze voor alle ingezetenen gelijk gelden.

Spreken over culturele inburgering en goed burgerschap veronderstelt dat je in debat wilt over wat onze waarden zijn, niet dat je tegenstanders al scheldend en misleidend onrecht doet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscan-kassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.