Naar hoofdinhoud
  • nws check

    Nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat deodorants met aluminium en parabenen je hormoonhuishouding verstoren

    Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deodorants met parabenen en aluminium je hormoonhuishouding verstoren. Dat zegt professor Dirk Devroey van de faculteit geneeskunde en farmacie aan de VUB. Deodorants moeten voldoen aan EU-regels en zijn veilig bij normaal gebruik.

    Marte van der Velde
    Gepubliceerd op
    • In het kort

      Wat? Op YouTube, Instagram en TikTok waarschuwen mensen voor deodorants met parabenen en aluminium. De stoffen zouden onze hormoonhuishouding kunnen verstoren. 

      Maar? Experts stellen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de hoeveelheid parabenen waaraan consumenten worden blootgesteld, schadelijke gezondheidseffecten heeft. Hetzelfde geldt voor deodorants met aluminium.

      Deodorants moeten voldoen aan EU-veiligheidsregels en worden bij normaal gebruik veilig geacht. Daarom is het belangrijk ze te gebruiken zoals vermeld op de verpakking. Met deodorants of antitranspiranten met aluminium ben je wel best voorzichtiger. Zo gebruik je ze beter niet of weinig tijdens een zwangerschap, op een beschadigde huid of vlak na het ontharen.

  • De laatste maanden duiken veel filmpjes op waarin wordt gewaarschuwd voor deodorants met aluminium en parabenen, bijvoorbeeld in een Instagramvideo met 137.000 en een TikTokvideo met 71.000 weergaven.

    Een vaak terugkerende claim is dat deodorants met deze stoffen je hormonen kunnen verstoren. Ook een Nederlandse youtuber maakte er een video over en raadde zijn volgers aan om een natuurlijke deo te kopen. Maar klopt de bewering? 

  • Video's op YouTube, TikTok en Instagram waarin gewaarschuwd wordt voor deze deodorants met parabenen en aluminium.
  • Waarom bevatten deodorants parabenen en/of aluminium? 

  • Wanneer zweet wordt afgebroken door bacteriën, kan dat geur veroorzaken. Deodorants bevatten daarom bijna altijd een parfum om die zweetgeur te verbergen. Om de houdbaarheid van deodorants te verlengen, worden conserveermiddelen toegevoegd. Conserveermiddelen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen. Enkele van de soorten conserveermiddelen in deodorant zijn parabenen.

  • Er bestaan ook antitranspirante deodorants, die de vorming van zweet verminderen. Aan die deodorants worden vaak aluminiumzouten toegevoegd. Deze chemicaliën blokkeren de zweetklieren, waardoor de vorming van zweet wordt tegengegaan.

  • Parabenen en hormonen: hoe zit dat? 

  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert hormoonontregelaars als stoffen, of mengsels van stoffen, die één of meer functies van het hormoonsysteem verstoren en als gevolg daarvan schadelijke gezondheidseffecten veroorzaken. Op de lijst met stoffen die als hormoonverstoorders zijn geïdentificeerd en wettelijk goedgekeurd zijn binnen de EU, is een bepaald parabeen, namelijk butylparaben, terug te vinden.

  • "Laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat sommige parabenen een zwakke oestrogene werking hebben, wat betekent dat ze het effect van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen nabootsen", vertelt professor Dirk Devroey van de faculteit geneeskunde en farmacie aan de VUB. De werking van parabenen is wel beduidend zwakker dan die van het natuurlijk vrouwelijke hormoon oestradiol, dat valt binnen de groep van oestrogenen.

  • Daarnaast haalt Devroey aan dat het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2018 een literatuuronderzoek voerde naar de hormoonverstorende effecten van de drie meest gebruikte parabenen.

    Het RIVM concludeerde dat er op basis van de beschikbare informatie onvoldoende bewijs is om te bepalen of deze parabenen daadwerkelijk hormoonverstorend werken bij dieren of mensen. Ze merkten ook op dat de blootstelling van consumenten aan deze parabenen lager lijkt dan de hoeveelheid waarbij gezondheidseffecten kunnen worden verwacht.

  • Parabenen en EU-regels

  • Alle ingrediënten van cosmeticaproducten moeten voldoen aan regels. Zo zijn in de Europese Cosmeticaverordening maximale hoeveelheden voor de verschillende parabenen vastgesteld. Op de site "waarzitwatin" van het RIVM wordt geconcludeerd dat producten met parabenen bij normaal gebruik, dit wil zeggen als je het product gebruikt zoals op het etiket beschreven staat, veilig zijn.

    Dat bevestigt ook professor Adrian Covaci van het departement farmaceutische wetenschappen aan de UAntwerpen. "De concentraties parabenen in cosmetische producten veroorzaken geen gezondheidsproblemen", zegt professor Covaci. "Sommige mensen kiezen ervoor om parabenen te vermijden uit bezorgdheid over mogelijke gezondheidseffecten, maar er is geen wetenschappelijke consensus dat parabenen schadelijk zijn."

  • Aluminium en hormonen: hoe zit dat? 

  • Hetzelfde geldt voor deodorants met aluminiumzouten. Hoewel dat geen hormoonverstorende stoffen zijn, wordt online soms beweerd dat aluminiumzouten het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam verstoren of zelfs borstkanker zouden veroorzaken.

    Ook hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Op de Europese lijst met stoffen die als hormoonverstoorders zijn geïdentificeerd is aluminium ook niet terug te vinden.

  • "De Hoge Gezondheidsraad van België heeft de toxiciteit van aluminium onderzocht en stelt dat aluminium over het algemeen weinig giftig is voor mensen", zegt professor Devroey. De Hoge Gezondheidsraad raadt wel aan om voorzichtig om te gaan met het gebruik van een deodorant of antitranspirant die aluminium bevat. Zo gebruik je ze beter niet of weinig op een beschadigde huid, vlak na het ontharen en tijdens een zwangerschap.

  • De Europese Cosmeticaverordening legt bovendien de veiligheidseisen voor alle deodorants vast. Als je in de Europese Unie een deodorant koopt, is die bij normaal gebruik dus veilig.

    • Conclusie 

      • Op sociale media wordt gewaarschuwd voor deodorants met parabenen en aluminium. Ze zouden hormonen verstoren.

      • Sommige parabenen hebben een zwakke oestrogene werking, maar bij normale blootstelling zijn geen schadelijke effecten aangetoond.

      • Aluminiumzouten zijn geen hormoonverstoorders en er is geen bewijs dat ze schadelijk zijn.

      • Daarnaast moeten deodorants voldoen aan EU-veiligheidsregels en worden ze bij normaal gebruik als veilig beschouwd.

      • We beoordelen dan ook dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deodorants met parabenen of aluminium de hormonen verstoren.

    • Hoe kwam deze factcheck tot stand? 

      Deze factcheck is gemaakt in het kader van BENEDMO-project over gezondheidsdesinformatie. BENEDMO is een Belgisch-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie met onder meer VRT NWS, Factcheck Vlaanderen en verschillende Nederlandse partners zoals Beeld & Geluid en Nieuwscheckers. Eerder deze week verschenen door dit project onder andere de resultaten van een bevraging bij Vlaamse huisartsen en andere factchecks over gezondheidsuitspraken

    • Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

      Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

      Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

      Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

      Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

      Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

      VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en van het European Fact-dChecking Standards Network (EFCSN). 

  • Meer weten over

Lees ook

Lees ook

  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"
  • general.player.loading"