RECONSTRUCTIE. Amerikaanse fantasten, de bijna-move van Kompany en de jas van Glen De Boeck: hoe het dit seizoen helemaal foutliep met KV Kortrijk

Nog één keer verliezen en KV Kortrijk degradeert na 16 jaar uit 1A. Iets wat meer dan een jaar geleden al voorspeld werd door de toenmalige CEO. Hoe is het zover kunnen komen? Er wordt vooral naar de Maleisische eigenaar gewezen. Reconstructie van het fatale jaar.

Jonas Withouck

28 april 2023: Verhelst en Leterme stappen op

Symbolisch: zondag, de dag van de wedstrijd tegen RWDM, zal het exact één jaar geleden zijn dat voorzitter Ronny Verhelst en CEO Matthias Leterme beslisten om op te stappen bij KV Kortrijk. Verhelst nam in 2020 het stokje over van clubicoon Joseph Allijns, Leterme werkte al sinds 2009 voor de club.

Leterme (links) en Verhelst (rechts) stapten exact een jaar geleden op.© Foto Kurt

Reden voor vertrek? De Maleisische eigenaar Vincent Tan drijft het duo Verhelst-Leterme tot wanhoop. De voorzitter en de CEO vinden Premier League-club Burnley bereid om de club over te nemen, maar Tan — die de club in 2015 voor vijf miljoen euro overnam — drijft de prijs fel op en wil voor meer dan 17 miljoen verkopen aan de Kaminski Group. “Fantasten”, volgens Verhelst en Leterme.

Vincent Tan bij de overname van KVK in 2015.© VDB

12 juni 2023: eerste training, zonder hoofdcoach en met veertien spelers

Door de onzekere situatie waarin de club verkeert gaat de eerste training van het nieuwe seizoen door onder leiding van assistent-coach Joseph Akpala, nadat Bernd Storck eind vorig seizoen beslist had om op te stappen. Er tekenen slechts veertien spelers present, er is nog geen keeperstrainer en er wordt op een half veld achter het stadion getraind - de rest van het terrein ligt braak. Spelers en staf stellen zich veel vragen, maar de voorbereiding wordt gewoon op gang getrapt.

Assistent Joseph Akpala leidde de eerste training vorige zomer.© Stefaan Beel

14 juni 2023: akkoord met Kaminski Group

Twee dagen na de eerste training bevestigt KV Kortrijk “onder voorbehoud van definitieve goedkeuring” dat eigenaar Vincent Tan de club verkoopt aan de Pools-Amerikaanse Maciek Kaminski en zijn Kaminski Group, een vastgoedgigant in de VS. “De heer Kaminski is een goede eigenaar voor de club. Ik denk dat hij de club naar een nog grotere hoogte zal brengen”, zegt Tan in een afscheidswoord op de clubwebsite.

In het Guldensporenstadion komt Maciek Kaminski samen met zijn zoon Mikhail een bizarre persconferentie van één minuut geven – er komt letterlijk nog een cameraploeg binnen wanneer de laatste woorden uitgesproken worden. “Voor ons is dit project niet iets vluchtig”, zegt zoon Kaminski. “Het loopt precies zoals we gepland hadden, want dit is een resultaat van een diepgaande studie.” De pers krijgt geen kans om vragen te stellen.

De Kaminski’s toonden zich heel kort aan de pers in Kortrijk.© VDB

1 juli 2023: Still hoofdcoach

Een kleine vier weken voor de competitiestart is er met Edward Still eindelijk een nieuwe hoofdcoach aangesteld. “Ik ben niet naar hier gekomen om tegen de degradatie te voetballen”, zegt Still onder meer. “De huidige situatie van de club schrikt me niet af. Ik weet dat we er moeilijk voor staan, maar dat komt wel goed.” Wat moet hij anders zeggen?

11 juli 2023: verkoop officieel afgeblazen

De club komt met het bericht dat de overname officieel niet doorgaat. De Kaminski’s kunnen niet over de brug komen met de betaling, volgens hen wegens problemen met het openen van een rekening in ons land. Dat ook hun overname van de Griekse club Panetolikos op de klippen loopt, lijkt geen toeval.

Met Pieter Eecloo (CEO Sports) en Guillaume Nuytten (CEO Non-Sports) zijn ook de vervangers van de vertrekkende Matthias Leterme bekend. Een tweetal dat al bij de club werkte: Eecloo was hoofd van de scouting, Nuytten was financieel directeur. “Het is goed dat er nu duidelijkheid is”, zegt Eecloo.

Sportief manager Rik Foulon en nieuwe CEO Sports Pieter Eecloo.© VDB

26 augustus 2023: Burnley-delegatie in Kortrijk

Heel veel duidelijkheid lijkt er dan toch niet te zijn. Eind augustus zit er voor de match tegen Standard een delegatie van Burnley, de club van Vincent Kompany, in de tribune en achteraf lopen ze samen met Eecloo en sportief directeur Rik Foulon over het veld.

Ondertussen staat KVK allerlaatste in de competitie met 1 op 15. Wegens alle perikelen moeten er op het einde van de mercato nog heel wat transfers gebeuren. En aangezien een overname van Burnley erg dichtbij is, vraagt Ken Choo, de rechterhand van eigenaar Tan, om alle dossiers in Engeland te laten passeren. Burnley bepaalt mee wie komt en wie niet. Vraag maar aan Robbe Decostere, die al medische tests afgelegd had. In de plaats daarvan worden er nog enkele jongens uit Engeland gehaald.

25 september 2023: Still ontslagen, enter De Boeck

Uiteindelijk trekt Burnley zich toch terug en in Kortrijk blijven ook de sportieve resultaten ondermaats. Edward Still wordt ontslagen na een dramatische 2 op 24. Hij wordt vervangen door oude bekende Glen De Boeck, die al sinds 2019 zonder job zat en door een moeilijke periode ging waarin hij “voor zichzelf en familieleden moest zorgen”. “Ik kan iedereen aanraden om eens een langere periode uit het voetbal te stappen”, zegt de voormalige Rode Duivel vol nieuwe moed op zijn presentatie.

Edward Still haalde de maand oktober niet.© Isosport

6 december 2023: exit De Boeck na relletjes

Na amper twee maanden krijgt ook De Boeck zijn C4. Achteraf bekeken toch een flater van het nieuwe management. Na een hoopgevende start met zeges tegen Cercle – toen zat De Boeck nog niet op de bank, maar hielp hij naar eigen zeggen wel al met de wedstrijdvoorbereiding – en Club Brugge, vallen de resultaten weer tegen. Onder De Boeck pakt de Veekaa uiteindelijk 8 op 24. “Toch vierhonderd procent beter dan mijn voorganger”, merkt hij later op.

De Boeck is niet alleen slachtoffer van de sportieve resultaten, maar ook van zijn gedrag. Zo gaat hij openlijk in de clinch met (tv-)analisten die commentaar hadden op zijn jas (en het feit dat die eens door een assistent naar de dug-out gedragen werd). Ook binnen de club maakt hij het te bont. Zo brengt hij zonder toestemming een mental coach binnen, is er ergernis dat hij even afwezig was om de winterstage in Spanje te gaan regelen en dat hij niet met de spelersbus naar Eupen afreist om voor zijn katten te zorgen.

Glen De Boeck in een van z’n opvallende jassen.© BELGA

Achteraf doet De Boeck, en daar valt ook iets voor te zeggen, zijn boekje open over de onprofessionele werking van de club. “De oefenvelden waren catastrofaal en er kwam al veertien dagen geen warm water uit de douches. Dat is toch niet normaal?”

5 januari 2024: IJslandse redder

Na enkele weken met Akpala als interimcoach heeft Eecloo dé man gevonden die Kortrijk (sportief) moet redden: Freyr Alexandersson, een IJslander die het Deense Lyngby vorig jaar op miraculeuze wijze in eerste klasse hield. Alexandersson is er rotsvast van overtuigd dat hij dat ook met Kortrijk kan flikken en begint alvast hoopgevend met 8 op 12.

28 april 2024: valt het doek?

Ondertussen zijn de resultaten weer uiterst wisselvallig en in de eerste drie wedstrijden van de Relegation Play-offs pakt KVK maar één puntje. Verlies tegen RWDM komende zondag betekent rechtstreekse degradatie.

Freyr Alexandersson begon sterk bij KVK, maar lijkt het behoud toch niet meer te halen.© BELGA

Iets wat ex-CEO Matthias Leterme in februari 2023 al openlijk had voorspeld. “Degraderen we dit jaar niet, dan is het volgend jaar”. In een zeldzaam interview met KW deed hij na zijn ontslag ook het boekje van de eigenaar open. Leterme sprak van een “gebrek aan respect, interesse en betrokkenheid van Vincent Tan en zijn rechterhand Ken Choo”. Volgens de voormalige CEO heeft de Maleisiër de club in negen jaar alleen “cashflowmatig ondersteund” en “geen één euro bijgestoken”.

Iets wat, vooral ook met de opkomst van buitenlandse eigenaars bij andere clubs die wél investeren, onmogelijk kon blijven duren. In de beginjaren van Tan haalde KVK nog de top tien, de laatste jaren bengelde het altijd in de rechterkolom. KVK stemde samen met Zulte Waregem en amper drie andere ploegen tégen het huidige competitieformat. En kijk, een jaar na de buren ligt ook Kortrijk er (zo goed als zeker) uit. Vooral die zomer van 2023 zal nog lang nazinderen.

Eigenaar Vincent Tan in 2017.© BELGA

© BELGA

Meer over KV Kortrijk

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video