© loh

Volgende week even oorlog in en rondom Turnhout

In ‘Stom Tide 4’ krijgt de Turnhoutse burgemeester Eric Vos de rol van een ambassadeur in een vreemd land. Dit is geen scenario van een actiefilm met Bruce Willis, maar wel van een grootscheepse militaire oefening in de provincie Antwerpen.

Guy Van Nieuwenhuysen

3 Para, zeg maar de para’s van Tielen, voeren van 21 tot 26 oktober een grootscheepse oefening uit in de provincie Antwerpen. Codenaam: Storm Tide 4, omdat het de vierde keer is dat ze de procedures en technieken voor veiligheidsoperaties en de repatriëring van landgenoten in het buitenland op deze schaal inoefenen.

Losse flodders

Turnhout speelt in deze Storm Tide een belangrijke rol, want de para’s gebruiken diverse Turnhoutse locaties voor hun oefeningen. Het gaat om het stadhuis, het stadskantoor, de Sport- en Handelsschool, de voormalige muziekacademie op het Kerkplein en de vroegere tekenacademie in de Gemeentestraat. Op die plaatsen kan dus wel eens een schot vallen, al stellen de para’s ons wel gerust: ze schieten alleen met losse flodders.

Ambassadeur

Aan de oefening nemen 750 militairen uit vijf landen, naast België ook Nederland, Duitsland, Luxemburg en Groot-Brittannië, deel, zowel op de grond als in de lucht. Er doen ook 180 burgers mee. 25 van hen worden in Turnhout ingezet. Om er een realistische oefening van te maken, zijn daar ook kinderen en tieners bij. En een burgemeester.

“Dat wordt het een en het ander”, lacht die burgemeester. Maar Eric Vos is die dag geen burgemeester. Hij mag voor één dag ambassadeur zijn en het stadhuis is de ambassade. “Wat me juist te wachten staat, weet ik niet. Ook voor de deelnemende militairen moet dat nog een verrassing blijven.”

Zullen we Eric Vos aan een touw en een helikopter boven het stadhuis zien bengelen? “Jouw fantasie slaat al op hol”, schatert de burgemeester. “Ik schik me naar mijn rol. Maar ik werk hier graag aan mee. De para’s moeten de gelegenheid krijgen om hun technieken in een levensechte, stedelijke situatie uit te oefenen. Ik mag iedereen dus ook geruststellen: het terreurniveau wordt volgende week niet opgetrokken in Turnhout. De opvallende aanwezigheid van al die militairen heeft alleen met de oefening te maken.”

De eerste militairen duiken zaterdag 21 oktober al op in de buurt van de bruggen over het kanaal Dessel-Schoten. Maandag dringen ze Turnhout binnen. De EU-burgers die ze uit de stad moeten evacueren, onder wie dus ook de ambassadeur-voor-één-dag Eric Vos, worden daarna klaargemaakt voor evacuatie per C130 vanaf het vliegveld van Weelde (Ravels) naar Zaventem.