De stad Lommel bouwde uiteindelijk geen cultuurcentrum op de onteigende grond.
Foto: Google street view en Henriette Slegers

"Hij zou dolblij geweest zijn, al was het hem nooit om geld te doen": familie van Guido Poets reageert op gelijk over onteigening door stad Lommel 

De familie van Guido Poets reageert opgelucht na de uitspraak van het Hof van Beroep over de onteigening van gronden in het centrum van Lommel. Volgens de rechtbank zijn die onteigeningen niet op de juiste manier gebeurd, de stad moet daar een schadevergoeding van 3 miljoen euro voor betalen. De zaak sleept al 20 jaar aan, Guido Poets is zelf 3 jaar geleden overleden. "Hij zou een glimlach hebben gehad tot achter zijn oren", zegt zijn weduwe Henriette Slegers. Het stadsbestuur reageert intussen dat ze de uitspraak respecteert en dat ze de schadevergoeding zal uitbetalen.

De familie Poets krijgt een schadevergoeding van de stad Lommel van 3 miljoen euro voor een onteigening in 1976. De stad had toen plannen om op die gronden een nieuw cultureel centrum te bouwen, maar dat kwam er uiteindelijk niet. Na een rechtszaak die 20 jaar aansleepte, haalt de familie nu haar gelijk.

Het gaat over een stuk grond dat in het bezit was van de ouders Guido Poets. Hij startte 20 jaar geleden een proces tegen de stad Lommel. "Toen Guido zag dat op de grond appartementen zouden komen, was hij razend", vertelt zijn weduwe Henriette Slegers. "Wij zijn dan verhaal gaan halen op het gemeentehuis, maar daar kregen we geen antwoorden. We hebben dan zelf wat uitgezocht hoe het in elkaar zat en hebben een advocaat gezocht."

Beluister het volledige gesprek met Henriëtte Slegers, de weduwe van Guido Poets:

Enkel voor openbaar nut

In het contract dat de ouders van Guido Poets in 1976 ondertekenden, stond dat de grond enkel gebruikt zou worden voor openbaar nut. "Het waren ook al oudere mensen en ze wilden die grond eigenlijk niet kwijt. Maar onder druk van de stad hebben ze het dan toch ondertekend", zegt Slegers.

Guido Poets is ondertussen overleden, maar zijn weduwe weet perfect hoe hij zich vandaag gevoeld zou hebben. "Hij zou een glimlach hebben gehad tot achter zijn oren. Hij zou echt dolblij geweest zijn, al was het hem nooit om het geld te doen. Helaas mag hij het niet meer meemaken", vertelt ze nog.

Een simpele rekensom leert ons dat dit arrest van meer dan 3 miljoen euro elke Lommelaar 100 euro kost, wat vermeden had kunnen worden

Burgemeester Bob Nijs (CD&V)

De stad Lommel respecteert de uitspraak. Maar volgens burgemeester Bob Nijs (CD&V) had het vermeden kunnen worden.

"Het was een onbezonnen beslissing van het voormalige stadsbestuur om de gronden privé te verkopen, terwijl ze voor openbaar nut onteigend waren. De toenmalige oppositie heeft hier meermaals voor verwittigd, dus het beleid was wel degelijk op de hoogte van de risico’s van die beleidskeuze. Hierdoor worden de Lommelaren nu geconfronteerd met de gevolgen die ongetwijfeld impact hebben op de huidige budgetten van onze stad."

"Het is niet de bedoeling om iemand met de vinger te wijzen, maar de gevolgen zijn wel wat ze zijn. Een simpele rekensom leert ons dat dit arrest van meer dan 3 miljoen euro elke Lommelaar 100 euro kost, wat vermeden had kunnen worden", reageert de burgemeester.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Schepen van Juridische Zaken Karel Wieërs (N-VA) wil nagaan of toenmalig burgemeester Louis Vanvelthoven (Vooruit) bij het doorverkopen van de gronden bewust in de fout is gegaan. Dat meldt TV Limburg en het bericht is bevestigd aan onze redactie.

"We vernemen van de familie Poets dat ze de stad destijds gewaarschuwd heeft dat de gronden alleen voor openbaar nut gebruikt mochten worden. In die tijd werden notariële aktes door de burgemeester verleden. Heeft hij toen de nodige voorzorgsmaatregelen genomen? Is het schepencollege ingelicht, ... ? Dat zijn allemaal zaken die ik wil nagaan in de stadsarchieven. Want als dat het geval zou zijn, dan is zijn persoonlijke aansprakelijkheid in het gedrang en dan zullen we de toenmalige burgemeester ter verantwoording roepen."

Louis Vanvelthoven wil voorlopig niet reageren.

Meest gelezen