© BELGA

Tom Ongena (Open VLD): “Minimumdoelen voor basisonderwijs zullen niet meer voor deze legislatuur zijn”

De discussie over de minimumdoelen in het lager onderwijs moet ten gronde gebeuren. Het is een te belangrijk debat dat we in het parlement moeten voeren. Daarom zullen ze niet meer voor deze legislatuur zijn. Dat heeft Open VLD-voorzitter Tom Ongena verklaard op een onderwijsdebat van de Directiecommissie van het Katholiek Basisonderwijs (DCBaO) in Antwerpen.

blg

De Vlaamse regering had in juli 2023 de opdracht gegeven om nieuwe minimumdoelen voor het basisonderwijs vast te leggen, waarin minstens de helft van de lestijd besteed zou worden aan wiskunde en Nederlands en er ook minimumdoelen voor kleuters zouden komen. De huidige doelen dateren uit 1997 en waren aan vernieuwing toe.

Tien maanden later ligt er een voorstel met 172 nieuwe minimumdoelen op tafel. Weyts vindt dat het werk “de goede richting uitgaat”, maar ziet ook nog ruimte voor verbeteringen. Dat liet hij eerder deze week weten.

De onderwijskoepels vinden het maar niets dat de minister al ingrijpt terwijl de experts die aan de minimumdoelen werken nog bezig zijn.

Op het onderwijsdebat van DCBaO, waar partijleiders en onderwijsexperts van verschillende partijen aanwezig waren, werden de minimumdoelen maar kort aangehaald. Open VLD-voorzitter Ongena liet verstaan dat het een bijzonder belangrijke discussie is. “We mogen ze nu niet op een drafje door het parlement jagen”, zegt hij. Hij hevelt ze liever over naar de volgende legislatuur zodat het debat ten gronde kan gebeuren in het Vlaams Parlement.

Zijn collega Sammy Mahdi van CD&V sloot zich daarbij aan. Hij benadrukt dat de belissing “niet boven de hoofden van de mensen in het onderwijs” genomen mogen worden. “Zorg dat het veld gehoord wordt, niet alleen tijdens de campagne maar ook de komende vijf jaar. Zij weten net iets meer over het vak dan de gemiddelde politicus”, meent hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER