© JAA

Kerstmarkt klaar voor 5.000 bezoekers: “Onze ster fonkelt steeds feller”

De Deuzeldlaan en ruime omgeving van de Heilig Hart-kerk vormen zaterdag het decor voor de kerstmarkt van De Kerstgezellen. Ze verwachten meer dan vijfduizend bezoekers. “Onze ster fonkelt steeds feller. Alle standplaatsen waren al maanden op voorhand ingenomen.”

Jan Auman

Schoten heeft een bruisend verenigingsleven, maar een kerstmarkt ontbrak lange tijd op de lokale evenementenkalender. De aanvankelijk zeer bescheiden happening van De Kerstgezellen, een groep parochianen van Heilig Hart–Deuzeld, bracht daar twaalf jaar geleden verandering in. Meegenomen was dat de dichtbevolkte wijk Deuzeld meteen een evenement met aanzien had.

“Sinds we vijf jaar geleden een samenwerking aangingen met de Markthandelaars Vereniging en het lokaal dienstencentrum Cogelshof, kende onze happening een echte boost”, aldus Hugo Sannen. “De 45 marktkramers verspreiden zich zaterdag over de Deuzeldlaan. In de Stanislas Meeus­lei naast de kerk en in het Cogelshof staan onze eigen verenigingen en aangestelde verkopers. Ook dat zijn er wel 80 dit jaar. Daar zitten veel lokale verenigingen bij die van onze kerstmarkt gebruikmaken om de clubkas te spijzen. Onder meer Chiro Antoontje, het Willemsfonds en de lokale wielerclub Corso Divo zijn present en serveren drankjes en hapjes. Ook fruitjenever ja. Dranken tot 22° alcohol zijn sinds vorig jaar gelukkig officieel toegelaten van de gemeente.”

De Kerstgezellen hebben hun Breugheliaanse kerststal en ‘podium’ voor de vele koren die er traditioneel optreden, dit jaar verzet van de parking naast de kerk naar het portaal vooraan aan de Deuzeldlaan. “Daar springen ze beter in het oog.”

“Onze grote kerststal laten we, nu die meer in het zicht staat, wel bewaken door camera’s. We willen niet meemaken wat ze op collega-kerstmarkten vorige winter hebben meegemaakt, met beelden die beschadigd of ontvreemd werden en soms werden teruggevonden in de gracht. Daarom sluiten we onze stal elke avond af.”

Congolese kerststal

Over kerststallen gesproken. De grote Heilig Hartkerk staat er binnen vol van. Medewerkster Lieve Swennen verzamelde tientallen exemplaren uit alle hoeken van het land en veel verder. “We zijn blij ook een authentiek Congolese kerststal te kunnen tonen. Die werd begin vorige eeuw gemaakt door ambachtslui van stammen in Noord-Congo. De beelden, met zwarte figuren, zijn prachtig gesneden uit mahoniehout. De stal zelf is van ebbenhout. Het gaat om een kopie van de kerststal die Koning Boudewijn cadeau kreeg bij een van zijn bezoeken aan de voormalige kolonie. De originele stal staat in het Koninklijk Paleis.”

In de parochiezaal van Heilig Hart vindt ’s avonds nog een optreden plaats van twee Limburgse entertainers met Italiaanse roots: We Two. Maar nachtbrakerij wordt het niet. Hugo Sannen: “Burgemeester Maarten De Veuster komt de kerstmarkt openen om 15u. Om 22u sluiten we netjes af. We hopen in goede christelijke traditie toch weer voldoende geld over te houden om in januari een lokaal goed doel te kunnen steunen. Dit keer is dat Koraal, dat aan de Horstebaan kinderen opvangt die van de rechter tijdelijk niet bij de eigen ouders mogen blijven. De voorbije vijf jaar hebben we met De Kerstgezellen toch al voor meer dan 25.000 euro kunnen uitdelen aan diverse sociale verenigingen. Niet slecht hé?”

De politie houdt een oogje in het zeil op dit druk bijgewoonde evenement, maar wil niet ingaan op eventuele extra maatregelen naar aanleiding van de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg. Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) zegt dat de maatregelen die de voorbije jaren werden genomen, zoals het plaatsen van zware betonblokken bij het begin en einde van de markt, ook dit jaar worden genomen.

Kerstmarkt met happening Deuzeld, Deuzeldlaan en omgeving, zaterdag 15 december van 15 tot 22u.