Brutale homejackers riskeren vier jaar cel voor mishandelen van 77-jarig slachtoffer: “Ze dreigden mij in brand te steken”

© rr

Twee vermeende home­jackers riskeren vier jaar cel omdat ze hun bejaarde slachtoffer mishandelden en in brand dreigden te steken. Op 28 november 2016 drongen ze binnen in de villa van Marc Van den Hove (77) in de Heidestraat in Bolderberg.

GeHo

Van den Hove was agent bij de Europese Goudstandaard en dat heeft de verdachten mogelijk op ideeën gebracht. “Ze zullen gedacht hebben hier veel goud te kunnen vinden, wat niet het geval was”, zegt de man.

Op die bewuste dag kwam hij rond 20 uur thuis. Bij het openen van zijn voordeur sprongen twee gemaskerde en met een revolver bewapende mannen hem in de nek. “Ze bonden me vast op een stoel en ik kreeg een slag van een revolver op mijn hoofd. Toen ik bijkwam, zeiden ze dat ze me de klap gaven om te laten zien dat het serieus was. Het werd erger en erger. Ze bleven maar naar mijn kluis vragen. In het Frans. Ik heb ze nog mijn portefeuille aangeboden, maar het hielp niet.”

Vluchten

Terwijl de daders in de keuken overlegden, kon Van den Hove zich losmaken en vluchten. “Ik was nog maar net in de tuin toen ze met twee op mij sprongen. Ze sloegen en trapten me. Vervolgens gooiden ze twee emmers ijskoud water over me. Het vroor. In de keuken zetten ze een mes op mijn hand en dreigden mijn pols af te snijden als ik niet zou zeggen waar de kluis was. ‘We maken je invalide’, die zin herinner ik me nog goed. In een volgende poging spoten ze white spirit over me. Met een brandende aansteker gingen ze op een halve meter van me staan. Net op dat moment kwam mijn vrouw terug van de hondenschool. ‘Buiten’, riep ze naar de daders. Ze kreeg een klap in haar gezicht. Mij sloten ze op in het toilet en mijn vrouw in de garage. Toen waren ze plots weg nadat ze twee uur binnen waren geweest. Mijn vrouw wist zich los te maken en kon me bevrijden”, blikt Marc terug.

Weinig bewijs

In de rechtbank stonden een Luikenaar en een Diestenaar terecht. De Luikenaar stuurde zijn kat. De tweede verdachte pleitte onschuldig. Veel bewijzen kon het parket tegen de verdachten niet voorleggen. Er waren geen bekentenissen en er is geen bruikbaar DNA aangetroffen. Wel waren er drie gsm-nummers die gelokaliseerd werden in de buurt van de woning. Ook bevonden zich in de gsm van een verdachte maar twee nummers. Advocaat Alex Vanbets vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt. “Waar is het bewijs dat hij op de plaats delict aanwezig was?”

Buit

De mishandeling heeft in elk geval zware gevolgen voor Van den Hove. “Ik heb zware trauma’s opgelopen. Elke nacht heb ik nachtmerries en tijdelijk sukkelde ik met geheugenverlies.”

Hij vroeg om een schadevergoeding van ruim 35.000 euro. De daders maakten een gouden zegelring, zijn portefeuille, een handtas en kleingeld buit. Daarnaast richtten ze nog grote ravage in de woning aan. Vonnis op 15 maart.