Ook bedrijf uit Olen leverde vervallen vlees: “Niet alleen het vlees, maar de hele sector is rot”

© RTBF

Een Belgisch vleesverwerkingsbedrijf heeft in augustus 2017 vervallen vlees geleverd aan een klant in Kosovo. Het vlees van slachthuis Vanlommel uit Olen werd aan de Kosovaarse grens tegengehouden en in beslag genomen, dat meldt de RTBF. Volgens het bedrijf gaat het om “een menselijke fout”. De politieke partijen Ecolo en Groen vragen als reactie om een doorlichting van de hele sector.

jvh

© RTBF

Een woordvoerder van het Kosovaarse voedselagentschap bevestigt aan de RTBF dat een lading vlees uit België in augustus 2017 werd tegengehouden aan de grenspost met Albanië in het zuidoostelijke Vermice. Het ging om 20 ton kalfsvlees, waarvan anderhalve ton al een maand voorbij vervaldatum was. “We hebben die volledige lading vernietigd, zodat het vlees niet in contact kon komen met Kosovaarse consumenten.”

Volgens Johan Heylen, de commerciële directeur van slachthuis Vanlommel, gaat het om “een menselijke fout”. “Wij maakten daar een fout, die opgemerkt werd door de Kosovaarse autoriteiten. We nemen onze verantwoordelijkheid op, maar het gaat niet om fraude. Het klopt dat het vlees over datum was, maar de etiketten waren correct.”

© RTBF

Onderzoek FAVV

Volgens hem heeft het FAVV eveneens geconcludeerd dat het een onvrijwillige fout betreft. Het agentschap weigerde aan de journalisten de conclusies te openbaren van het onderzoek dat het heeft gevoerd. “De enige bevoegde overheid om te communiceren, is het parket of de onderzoeksrechter”, zei de woordvoerder in het tv-journaal. Het parket van Antwerpen heeft nog niet gereageerd.

Opvallend: de Kosovaarse klant is EURO IDA, dezelfde groothandelaar die ook betrokken was bij het nieuws over een lading vervallen vlees van slachthuisgroep Verbist uit 2016. Daar ging het naar verluidt wel om fraude met etiketten op vlees dat al 12 jaar oud was. EURO IDA komt volgens de RTBF dan ook in het vizier van het Kosovaarse gerecht, als zou het bedrijf bewust vervallen vlees opkopen.

© RTBF

Ecolo en Groen vragen doorlichting van hele sector

Als reactie op het nieuws vragen Ecolo en Groen een doorlichting van de hele agrovoedingssector. “Anders geraken we er niet uit”, aldus Muriel Gerkens (Ecolo), voorzitter van de parlementaire commissie Volksgezondheid. En volgens federaal fractieleider Kristof Calvo en Kamerlid Anne Dedry is “niet alleen het vlees rot, ook het hele systeem. De hele sector moet grondig doorgelicht worden. Mensen moeten weer kunnen vertrouwen wat er op hun bord ligt.”

Dedry dringt er bij federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) aan dat hij transparantie geeft over het probleem van de verkoop van vervallen vlees. “Dat moet hij doen maandagochtend tijdens de geplande Kamercommissie Volksgezondheid over de zaak-Veviba. Het is goed dat de door ons gevraagde audit van het FAVV is toegezegd, maar dit is niet meer voldoende”, meent Dedry.

Voor Groen moeten de vleesschandalen leiden tot een echte ommekeer. “Dit voedselsysteem, waar hebzucht lijkt te regeren boven gezondheid, is rot. Het zorgt voor veel verliezers: de boeren en de ondernemers die het wel goed menen, de consument, onze gezondheid en het leefmilieu. Alleen wanneer de hele sector wordt doorgelicht, zal er echt iets veranderen”, aldus Calvo.

N-VA: “Grondig onderzoek dringt zich op”

Ook regeringspartij N-VA roept op tot een “grondig gerechtelijk onderzoek”, bij monde van Kamerleden Yoleen Van Camp en Renate Hufkens, ondervoorzitter en lid van de Kamercommissie Volksgezondheid. Het duo wijst vooral het federaal voedselagentschap FAVV met de vinger. Dat moet volgens het duo “haar rol ernstig nemen”.

“Controles moeten proactiever, sneller en doortastender. Bovendien is er dringend nood aan een betere communicatie tussen de verschillende betrokken instanties, maar ook naar de consument”, luidt het. De N-VA’ers zien heil in de regionalisering van de inspectiediensten. “Vlaanderen heeft al bewezen heeft dat het goed werk levert op vlak van controles op dierenwelzijn”, aldus de Kamerleden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen