Luister naar

Fusie GKV en NGK vraagt draagvlak

Nieuws
Toenadering tussen mensen die een kerkelijke breuk hebben meegemaakt, is alleen maar toe te juichen. Maar besef bij fusieplannen wel dat veel kerkleden de scheuring niet hebben meegemaakt.
Rom van Drongelen
maandag 20 november 2017 om 03:00

Mijn vrouw en ik zijn acht jaar geleden lid geworden van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Nijmegen. Bij de introductiecursus waaraan wij deelnamen, viel het op dat van de dertig cursisten er twee een verleden vanuit de Nederlands Gereformeerde Kerk hadden. De rest vormde een breed palet van kerkelijke achtergronden. De scheuring die inmiddels vijftig jaar geleden binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt plaatsvond, leeft (mede?) daardoor niet in onze gemeente (zie ook ND 8 november).

Dat er toenadering en vergeving plaatsvindt tussen mensen die die scheuring meegemaakt hebben, is alleen maar toe te juichen. Maar het is voor mij, als later toegetreden NGK-lid, echt een ver-van-mijn-bed-show. Terwijl het toch een belangrijke ontwikkeling is, met verstrekkende gevolgen. Want als ik het goed begrijp, wordt de kerkelijke structuur juist ook voor de NGK ingrijpend veranderd.

Een fusie dient aan de basis gedragen te worden, zodat het niet weer een bron van nieuwe pijn en noodzaak tot vergeving wordt. Met de procedure die nu gevolgd wordt, heb ik daar echt zorg over. Zorg gewoon dat lokale fusieplannen optimaal gefaciliteerd worden en laat het daarbij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.