Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit was het meest opvallende nieuws van de ochtend

Het pas gesloten staakt-het-vuren in Syrië hangt aan een zijden draadje, Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen keren zich tegen de wapenlobby en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaf dit weekend een uitgebreid interview. Dit en meer, leest u in onze lunchbreak.

Lunchbreak

Gewonden in Oost-Ghouta.Beeld EPA

In het nieuws

1. Ondanks wapenstilstand, aanhoudende op Oost-Ghouta

De VN-veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie goedgekeurd waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren van dertig dagen in Syrië. Ondanks de resolutie hield het Syrische regime zondagochtend enkele raids op Oost-Ghouta, de rebbellenenclave bij Damascus.

2. Amerikaanse luchtvaartsector keert zich tegen wapenlobby

Steeds meer bedrijven verbreken hun banden met de Amerikaanse National Rifle Association (NRA). De NRA ligt onder vuur omdat ze korte metten blijft maken met mensen die pleiten voor strengere wapenwetten, na de schietpartij op een school in Florida vorige week. 

3. Meer geld voor centra voor ontwikkelingsstoornissen

De centra voor ontwikkelingsstoornissen (COS), die zich bezighouden met de opsporing van ontwikkelingsproblemen of een handicap bij kinderen, krijgen vanaf dit jaar 900.000 euro extra. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. 

4. Angela Merkel geeft ministerpost aan grootste criticus binnen partij

Angela Merkel, de partijleider van de CDU, wil Jens Spahn voordragen als minister van Volksgezondheid. Dat heeft het persagentschap DPA uit goede bron vernomen. Spahn - de huidige parlementaire staatssecretaris voor Financiën - geldt binnen de christelijke partij als een van de grootste critici van de huidige bondskanselier. 

Met de keuze probeert Merkel de rangen te sluiten in de aanloop naar het partijcongres maandag, dat zijn fiat moet geven over de namen die worden voorgedragen voor ministerposten.

5. Bart Swings draagt Belgische vlag tijdens sluitingsceremonie

Een verrassing is het niet: Bart Swings krijgt de eer om de Belgische vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Dat maakte het BOIC zondag bekend.

Bart Swings met enkele lokale fans in Pyeongchang.Beeld BELGA

Dit weekend in De Morgen:

1. Patricia kreeg geen twee, geen vier, maar zeven baby’s tegelijk (+)

Een in memoriam over Patricia Frustaci (1954-2018). Het was voorpaginanieuws in 1985: de Amerikaanse vrouw die een zevenling op de wereld zette. Helaas stierf één kind bij de geboorte, drie andere volgden weken later. "Elke dag kijk ik naar hun foto’s", zei mama Patricia. Zij werd 63.

2. Interview met Jan Jambon (N-VA): "Dan ben ik maar geen staatsman" (+)

Het rijk der patsers is uit. De Antwerpse drugsbaronnen vliegen binnenkort ‘den bak’ in, maakt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zich sterk. "We weten stilaan wie ze zijn, waar ze uithangen en waar hun geld verstopt zit."

Dit weekend in De Morgen:
Beeld Tim Dirven

3. Gemeentehuis blijft mannenbastion: "Vrouwen aarzelen vaak om echt de macht in handen te nemen" (+)

Een vrouw als burgemeester is nog altijd de grote uitzondering. Meer nog: eens ze de sjerp bemachtigen, blijkt er minder plaats voor vrouwen in het schepencollege. Maar waarom gaat de emancipatie in de gemeentepolitiek zo traag?

4. Steeds meer mensen lijden aan slapeloze nachten, en dat is de schuld van het internet (+)

De slaap maar niet kunnen vatten, of steeds weer wakker worden op hetzelfde onchristelijke uur. Klinkt bekend? En hoort u de verhalen ook vaker dan vroeger? Dat kan kloppen, want een groeiend deel van de bevolking kampt met slapeloosheid.

5. Architect Glenn Sestig: "Een winkel moet een overzichtelijk doolhof zijn" (+)

Hij excelleert in het ontwerpen van luxueuze boetieks en dito interieurs in Antwerpen, Zürich en Parijs. Maar voor een man met zijn cv is architect Glenn Sestig (49) zeer bescheiden gebleven. Een gesprek over glamour, mode en een zelf ontworpen kinderbed.