Na een jaar kan de Last Post opnieuw onder de Menenpoort gespeeld worden.
Foto: Thijs Pattyn

Voor het eerst sinds restauratie weer Last Post onder Menenpoort, vroeger dan verwacht: "Een leuke verrassing"

De eerste Last Post onder de Menenpoort sinds de start van de restauratie zou komende woensdag geblazen worden, maar geheel onverwacht gebeurde dat vanavond al. Een twintigtal minuten voor de start van de Last Post kregen de klaroenblazers te horen dat ze onder de poort mochten spelen. "Een kleine aanpassing, maar wel een leuke verrassing."

Een jaar geleden verdween de Menenpoort volledig achter stellingen voor restauratiewerken die duren tot volgend jaar. Intussen is de binnenkant van de poort grotendeels afgewerkt, waardoor de wereldberoemde plechtigheid van de Last Post opnieuw onder de poort kon plaatsvinden.

De Last Post Association verwachtte de primeur komende woensdagavond. “Maar het gebeurde maandagavond al, tot onze eigen verbazing”, bekent klaroenblazer Rik Vandekerckhove (65). “Zo’n twintig minuten voor de start van de Last Post kregen we een seintje dat het onder de poort te doen was. Een kleine aanpassing, maar wel een leuke verrassing."

Speciale klanken

"Blijkbaar waren de werken en de afbraak van de stellingen sneller opgeschoten dan gedacht aan de binnenkant van de Menenpoort. Zodra het kan, is het natuurlijk altijd beter om onder de poort te blazen. Voor het publiek en de klank."

“In de voorbije maanden bliezen we telkens op de brug voor de poort in open lucht”, vertelt Vandekerckhove. “Daar moesten we niet harder blazen, maar de Last Post klinkt buiten wel meer gedempt. Onder de poort weergalmt het geluid en dat zorgt voor speciale klanken."

"We waren het onmiddellijk weer gewend. De avond was nog meer bijzonder door de aanwezigheid van enkele opmerkelijke gasten: klaroenblazers uit de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het gaat om beroepsblazers die de Taps brachten, de Amerikaanse versie van de Last Post.”

Meest gelezen