Alcohol, amfetamines en ketamine gevonden in bloed van fotomodel Ivana (19)

Het lichaam van Ivana Smit (19) is nog altijd niet vrijgegeven door de Maleisische autoriteiten. Haar ouders en broer zijn intussen terug in Peer (Limburg) en willen een privé-detective inschakelen om de zaak tot op het bot te onderzoeken. Uit wat ze nu weten blijkt dat er alcohol, amfetamines en ketamine in het bloed van hun dochter zat. Dat laatste is een verdovingsmiddel dat ook als (verkrachting)drugs wordt gebruikt.

tg

Wereldberoemd worden, dat was haar droom. Omdat haar carrière hier nog niet zo goed lukte, trok ze naar Maleisië waar ze wel een veelgevraagd model was. Maar Ivana wilde meer. Ze wilde bekend worden in heel de wereld. Het is haar gelukt. Maar niet op de manier waarop ze het zelf zou gewild hebben. Het verhaal over haar tragische dood en vooral het mysterie dat er nog altijd rond hangt, is wereldnieuws.

Ivana Smit uit het Limburgse Peer stierf op donderdag 7 december in Maleisië. Haar naakte lichaam lag op een balkon op de zesde verdieping van een appartementstoren in hoofdstad Kuala Lumpur. “Een ongeluk”, klonk het meteen bij de Maleisische politie. Volgens de speurders moet het model gevallen zijn toen ze een feestje bouwde in een flat op de 20ste verdieping. Andere feestvierders daar waren de Amerikaanse multimiljonair Alexander Amado Johnson (45) en zijn Kazachse vrouw. Volgens de lokale media ‘swingers’ die regelmatig modellen naar hun appartement lokken voor seksspelletjes. Met veel drank en drugs.

Dat er drugs in het spel was, is duidelijk. Zowel in het bloed van de rijke Amerikaanse zakenman, zijn vrouw als in het lichaam van Ivana zijn drugs aangetroffen. Het koppel is kort gearresteerd maar in tussen weer vrijgelaten op borg. Ze worden wel nog vastgehouden omdat er een probleem is met hun verblijfspapieren.

(lees verder onder de video)

De ouders van Ivana, Marcel Smit (55) en Christina Verstappen (53), zijn intussen terug thuis in Peer. Zonder het lichaam van hun dochter. Dat is nog niet vrijgegeven door de politie. Marcel Smit heeft van de politie vernomen dat er alcohol en amfetamines in het bloed van zijn dochter zijn gevonden. En ketamine. Ze willen weten of hun dochter verdoofd werd en wat er nadien met haar is gebeurd.

Verdovingsmiddel en partydrug

Volgens de politiediensten staat ketamine bij ons bekend als verkrachtingsdrugs. Het wordt stiekem gegeven om een meisje te verdoven. Wanneer ze nadien weer wakker worden, blijkt dat ze verkracht zijn.

“Katamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat ook als partydrug wordt gebruikt”, zegt de Vereniging voor Alcohol en Drugsverslaving (VAD). “Ketamine wordt gebruikt bij kortdurende, pijnlijke chirurgische ingrepen, in brandwondencentra en in de veeartsenij. In het uitgaansmilieu wordt het onder de naam ‘Special K’ ook gebruikt als partydrug. De gebruiker ervaart een scheiding tussen geest en lichaam. In milde dosissen veroorzaakt ketamine een dromerige, zweverige roes. In hoge doses wekt het een soort bijna-doodervaring op (ook wel ‘K-hole’ genoemd). De gebruiker tast de grenzen tussen bewustzijn en niet-bewustzijn af. Van ketamine is bekend dat het soms als xtc of cocaïne werd verkocht. De effecten zijn echter niet vergelijkbaar. Daarnaast veroorzaakt ketamine misselijkheid, desoriëntatie en een gevoel van verdoving waardoor er ongelukken kunnen gebeuren”, klinkt het.

DNA-onderzoek

Toch geloven de ouders van Ivana nog altijd niet in een ongeval en verwijzen onder meer naar de blauwe plekken in haar hals. En naar een sms-bericht aan haar Duitse vriend. Ivana stuurde de dag van haar dood nog een sms naar haar vriend om te zeggen dat ze hem later op de dag zou bellen. Dat telefoontje is er niet meer gekomen. De familie vraagt zich nu af wat ze haar vriend nog wilde vertellen. En waarom ze dan niet direct heeft gebeld.

De Maleisische politie laat weten dat het onderzoek in alle ernst wordt gevoerd en dat er geen enkele reden zou zijn om bewijzen achter te houden. Er is van zes verschillende personen DNA-materiaal afgenomen weet TVL.be. Dat wordt nu onderzocht. Zo een onderzoek kan wel enige tijd in beslag nemen.

“Het enige wat wij vragen is dat het gerecht zaak grondig onderzoekt en dat de waarheid aan het licht komt”, zegt de familie van het meisje dat nu hoopt dat hun dochter niet wordt gecremeerd in Maleisië. Want dan zijn alle sporen weg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen