Direct naar artikelinhoud

'Bladblazers zouden verboden moeten worden'

Man maakt voortuin klaar voor de lente.Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

Brief van de dag: recht op stilte


Het artikel over het recht op stilte is mij uit het hart gegrepen.

De geluidsoverlast is afschuwelijk. Een kwestie die mij vreselijk irriteert, is dat harken, vegers enzovoort vervangen zijn door geluidsvervuilende machinerieën. Grasmaaimachines! Alleen al voor de gezondheid van mensen is het veel beter als zij met de hand de klussen klaren. Lichaamsbeweging is van groot belang en spaart fitness uit.

Maar de bladblazers zijn het allerergste. Die zouden verboden moeten worden. Bij lange bomenlanen is het gebruik ervan nog begrijpelijk. Daar zijn de afstanden groot en is er praktisch geen bebouwing.

Er zou weloverwogen moeten worden besloten waar bladblazers mogen worden ingezet.

W. Nielen, Santpoort-Zuid

Afvinken

De administratieve chaos in de zorg is deels de schuld van onszelf, de zorgverleners. Makke schapen zijn er wild bij. Mijn collega’s, allemaal hbo- of academisch opgeleid, vinken bijvoorbeeld braaf aan ‘wat voor cijfer iemand zijn/haar pijn geeft’, zonder oog te hebben voor de context. Bij te laat gegeven medicatie dient de reden opgegeven te worden: er is keus uit vier mogelijkheden. Staat die er niet bij? Dan ‘neem je wat er het meest op lijkt’, adviseerde degene die de EPIC-cursus (elektronisch patiënten dossier) gaf, en zo bepaalt virtuele werkelijkheid het toekomstig beleid.

Hoe spijtig ook, ik stop met de reguliere zorg en ben welkom bij Buurtzorg, waar de minimale administratie zinvol is voor alle betrokkenen en er ruimte plus waardering is voor kennis en kunde van vakmensen.

Mariska Jansen, Franeker hbo-verpleegkundige (64)

Terug naar papier

Als je leest wat er allemaal afgevinkt moet worden in de gezondheidszorg, wordt het wel duidelijk dat een dergelijke vorm van tijdverspilling niet te lang meer door moet gaan. Nu zegt de voorzitter van de federatie van medisch specialisten wel dat niemand terug wil naar papieren dossiers, maar is dat wel zo? Heeft de digitalisering nu echt gebracht wat ervan verwacht werd? Is de praktijkvoering eenvoudiger, makkelijker en efficiënter geworden, wat toch de bedoeling was? Is daar ooit onderzoek naar gedaan? Moeten we niet eens gaan nadenken of we niet bezig zijn krampachtig, en ten koste van veel geld, tijd en ergernis een systeem in stand te houden dat niet goed functioneert en waarvan niet duidelijk is of, wanneer en hoe het ooit goed zal gaan functioneren?

Wat zou er tegen zijn te erkennen dat het in bepaalde gevallen beter kan zijn de digitale snelweg te verlaten en met behulp van papier op een rustige b-weg te gaan rijden.

Joan Vermeulen, Utrecht

Competentie

Allereerst complimenten omdat het althans deels gelukt is een stuk over Jordan Petersons ideeën te schrijven dat redelijk objectief is (Opinie, 21 april). Toch zitten er onjuistheden in. Zo beweert Philip Huff dat Peterson wil dat witte mannen weer de grootste gorilla worden. Maar dat is niet zo. Peterson denkt dat hiërarchieën niet per se hoeven te ontstaan door onderdrukking, zoals social justice warriors beweren, maar ook door competentie. En dat daar niets mis mee is. Hij moedigt mannen (maar ook vrouwen) aan verantwoordelijkheid te nemen (competent te worden) en op die manier zin te geven aan hun leven. Heel wat anders dan de machtigste aap op de apenrots te worden die zich dan naar hartelust kan misdragen.

Verder is in het artikel de ideologie van voornoemde warriors (het cultuurmarxisme) weggelaten. Dat maakt het ook moeilijker om echt te begrijpen waar het Peterson om gaat.

Jeanette Bokhout, Amsterdam

Lang leve de echte man

Wat ben ik blij met het inspirerende en vernieuwende werk van mijn Canadese collega, Jordan Peterson. Wat bijzonder prettig dat hij met zijn verbluffende populariteit de vele danig in versukkeling geraakte jongemannen een ‘way out’ biedt. Dit gaat me in mijn behandelpraktijk vast veel tijd besparen, wellicht besparen we hiermee zelfs op de alsmaar stijgende ggz-kosten.

Ik hoef straks de in scherven liggende, uit zichzelf al fragiele narcistische trekjes van deze jongens niet meer een voor een in de behandelkamer op te duiken, op te poetsen om daarmee het voorheen failliete zelfbeeld een nieuwe kans te geven. Al die deukjes in het ego, opgelopen volgens Peterson in de ratrace met hun vrouwelijke leeftijdgenoten, kunnen nu veel sneller en mannelijker worden gerepareerd, zonder psychotherapie die overigens ook al voor het merendeel wordt uitgeoefend door vrouwelijke psychologen.

Weg daarmee, gewoon aansluiten bij wat onze jongemannen op de sociale media toch al voortreffelijk kunnen: zich direct, ongeremd en onbenullig uitleven in dat wat ze nu niet echt hoeven te ervaren. Nu kan dit uitageren minder ongericht in het wilde weg, maar gelegitimeerd door de professor op het feminisme.

Het overkomt me niet zo vaak dat ik zo blij wordt van het werk van een collega, tijd voor een feestje onder de titel: lang leve de echte man.

Jan Derksen, klinisch psycholoog / psychotherapeut

Thuiswedstrijd

Feyenoord wint met overmacht de strijd om de KNVB-beker. In het eigen stadion, dat wel. Merkwaardig dat er niet voor een neutraal terrein werd gekozen. Zouden we het ook normaal vinden wanneer de finale van de Champions League elk jaar wordt gespeeld in het stadion van Real Madrid?

Berend Jan Veentjer, Assen