Direct naar artikelinhoud

Brussel staat op de 27ste plaats in wereldwijde Groene Stedenindex

Het Brusselse stadhuis is groen verlicht tijdens de Ierse feestdag St. Patricks Day. (Archieffoto)Beeld Baert Marc

Brussel heeft 23 procent groengebied en staat daarmee op de 27e plaats in de Groene Stedenindex. Die lijst werd opgesteld door vakantiewebsite Travelbird. Ook Antwerpen staat in de index en dat op de 34e plaats.

Travelbird selecteerde 50 steden met de focus op prominente stedentrip-bestemmingen. De vakantiesite ging voor elke stad na hoeveel groen zoals bossen, openbare tuinen, parken, golfbanen, boomgaarden, wijngaarden en boerderijen er aanwezig is. De berekening gebeurde op basis van vierkante meter per persoon en percentage groengebied. 

Wat dat laatste betreft staat Brussel op de 27e plaats met 23 procent. Het grootste deel daarvan, 12,8 procent, is bos. Zes procent zijn parken. Ook Antwerpen staat in de lijst, en dat op de 34e plaats met 19,2 procent groengebied, waarvan 5,4 procent bos en 4,3 procent landbouwgrond. 

Het 'Central Park' van Brussel is 186 hectare groot en is een oase van rust en groen in het hart van onze hoofdstad.Beeld Mark Baert

Praag, Madrid en Wenen

Op de eerste plaats in de lijst staat Praag met bijna 70 procent groen, gevolgd door Madrid (45 procent), Wenen (43 procent), Edinburgh (42 procent) en Auckland (42 procent). Achteraan bengelen Nicosia (7 procent), Santiago (6,6 procent) en Tokio (5,9 procent). 

Wat betreft het aantal vierkante meters groen per persoon, ziet de lijst er lichtjes anders uit. Hier staat Antwerpen met 36 vierkante meter per persoon op de 33ste plaats. Brussel strandt op de 39e plaats met 19 vierkante meter. De lijst wordt hier aangevoerd door Reykjavik (410), Auckland (357), Bratislava (333), Göteborg (313) en Sydney (235). Minst groen zijn Athene (6,4), Istanboel (5) en Tokio (4).