Dit is de ‘oudste’ carwash van het land: bejaarden doen bolides blinken om deze zomer op reis te kunnen gaan

Bejaarden wassen auto’s.© Het Nieuwsblad

Zwijnaarde -

Wie met een vuile auto rondrijdt, hoeft donderdag niet naar de carwash. In WZC De Zonnebloem in Zwijnaarde nemen enthousiaste bewoners de ene na de andere wagen onder handen. Je kiest zelf hoeveel je betaalt, en met de opbrengst trekken de oudjes deze zomer naar zee. “Vroeger deed ik dit elke week!”

Max Dedulle

Op de parking van De Zonnebloem zie je de komende dagen alleen maar blinkend schone auto’s. Heel wat personeelsleden, buren en familieleden laten hun wagen donderdag poetsen door de bewoners van het woonzorgcentrum. Dat Gerard (83), Georges (74) en hun medebewoners geen half werk leveren, zie je meteen. Vol enthousiasme grijpen ze naar de hogedrukreiniger en de spons, en in een mum van tijd blinkt de auto van ergotherapeut Jeroen Geeraerts als nooit tevoren.

“Ik heb dan ook heel wat ervaring”, zegt Gerard. “Vroeger nam ik mijn wagen ieder weekend onder handen. Tegenwoordig steekt het minder nauw, en ga ik maandelijks nog een keer naar de carwash. Maar ik ben het zeker niet verleerd.” (Lees verder onder de foto)

Ook Gerard (83) wist nog hoe het moet.© fvv

Workout

Ergotherapeut Jeroen ziet het graag gebeuren, en niet alleen omdat hij vanavond met een propere auto naar huis mag. “Het is voor hen ook een goeie workout, bijvoorbeeld van de schouders. Akkoord, dat kan ook gewoon met een standaardoefening, maar dit geeft toch meer voldoening.”

LEES OOK. Rusthuisbewoners leven zich uit tijdens Upperdare-avond: “Glijmiddel? Tijdens de oorlog werd er vaseline gebruikt”

“Het toont dat onze bewoners nog veel meer kunnen dan mensen soms denken”, vult orthopedagoog Stef Pieters aan. “Meer nog: ze hebben de tijd nog meegemaakt waarin je niet zomaar met je auto naar de carwash kon, dus ze kennen de kneepjes van het vak. We kunnen nog veel van hen leren!”

Bovendien krijgen de bewoners een mooie beloning voor hun harde werk. “Deze zomer trekken we met vijftien bewoners een weekje naar zee”, zegt orthopedagoog Stef Pieters. “Door het geld dat hier wordt opgehaald, drukken we de kosten.” “En dan kan er al eens een extra dame blanche van af!”, lacht Georges, intussen ijverig verder schrobbend.

Carwash De Zonnebloem is op donderdag 2 mei 2024 nog geopend tot 16 uur. Hutsepotstraat 29b, Zwijnaarde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen