Direct naar artikelinhoud

De macht van de wapenlobby blijkt steeds weer groter dan de publieke verontwaardiging

De macht van de wapenlobby blijkt steeds weer groter dan de publieke verontwaardiging
Beeld de Volkskrant

Naar aanleiding van de schietpartij in Florida. De opvatting dat wapens de beste verdediging zijn tegen dergelijke schietpartijen blijft populair. Zie Trumps voorstel om sommige leraren gewapend les te laten geven.

Uit onderzoek blijkt dat de reden dat in Amerika relatief veel mensen door schietpartijen sterven, te maken heeft met het aantal wapens dat in omloop is.

Ongeveer 40 procent van de leerlingen van de Marjory Stoneman Douglas High School, waar de schietpartij plaatsvond, is Joods. De schutter staat bekend om racistische en antisemitische uitspraken. Het is interessant hoe verschillend de reacties zijn op aanslagen die geclaimd worden door IS en aanverwante groeperingen, en aanslagen die het werk zijn van verwarde individuen met een extreem-rechtse achtergrond.

Het volk kan bijvoorbeeld door middel van demonstraties invloed uitoefenen op politici. Toch blijkt de macht van de wapenlobby steeds weer groter dan de publieke verontwaardiging. Contante betaling is verleidelijker dan zelfbehoud.