Direct naar artikelinhoud

Volkskrant Avond: Strengere wapenwetten in VS, gaat dat lukken? | 'Juf Ank' over hysterie rond De Luizenmoeder

Goedenavond. Wordt het bloedbad op de school in Florida waarbij vorige week zeventien doden vielen een keerpunt? Het protest voelt anders: een beweging van scholieren is opgestaan die eist dat politici meer doen. Verder in uw avondnieuwsbrief: zo doe je het best milieubewust boodschappen en een bloedtest die kanker opspoort, waarom is die er nog niet?

Spandoek aan het hek van de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida, waar zeventien doden vielen.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Amerikaanse scholieren maken iets los met hun roep om strengere wapenwetten
Wordt het bloedbad op de school in Florida waarbij vorige week zeventien doden vielen, een keerpunt? Bij eerdere schietpartijen verstomde de roep om strengere wapenwetten al snel, maar dit keer is een beweging van scholieren opgestaan die eist dat politici meer doen dan met 'hun gedachten en gebeden' bij de nabestaanden te zijn.

Voormalige medewerker Trump-campagne gaat schuld bekennen aan samenzwering
Rick Gates, de zakenpartner van de voormalige campagneleider van Donald Trump, is bereid schuld te bekennen aan samenzwering en liegen tegen de FBI. Dat blijkt uit documenten die vrijdag bij de rechtbank zijn ingediend.

TivoliVredenburg erkent 'ernstige fout' Wilde Westenfeest, zegt 'zulke festiviteiten' niet meer te organiseren
Het was bedoeld als onschuldig feestje, geheel in de sfeer die kinderen aanspreekt. Met een Waanzinnige Wigwam en een Wilde Westen Bios als decor. 'Vergeet je plaksnor en lasso niet', schreef de organisatie van TivoliVredenburg in zijn aankondiging voor het kinderfestival in juni vorig jaar. Drie maanden later werd aafgifte gedaan tegen het poppodium in Utrecht.

Duitse zangeres Nina Hagen laat documentaire Buying the band offline halen
De documentaire Buying the band is offline gehaald na klachten van de Duitse zangeres Nina Hagen. In de film zit een met verborgen camera's gefilmde scène van een mislukte studiosessie met Hagen. Er komt binnenkort een nieuwe versie van de docu online waarin de betreffende fragmenten zijn verwijderd.

Kinderen verkleed als cowboys. Door de aangifte van actiegroep De Grauwe Leeuw gaat een feest in TivoliVredenburg niet door.Beeld Colourbox

Video van de dag

Brood doodt. Tenminste, eenden die brood eten zouden eraan kapotgaan: Maarten Keulemans zoekt uit wat daar van waar is.

Vanavond op televisie

Hoe vergaat het Nederlanders die in de jaren vijftig hun geluk zochten in het buitenland? In Vaarwel Nederland (NPO 2, 21.05 uur) worden ze opgezocht. Op SBS 6 begint om 21.30 uur een nieuwe realityserie over het werk van Nederlandse handhavers. Al onze tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

'Ik had ook graag het verhaal geschreven van Donald Trump als een onverwacht succes' (+)
Iedereen zit achter de president aan, zegt Michael Wolff, die hem van nabij volgde. En ze krijgen hem te pakken ook, dat weet hij zeker.

Ilse Warringa: 'Het absurde laten zien in het alledaagse, doen wij in het theater al heel lang' (+)
Hoe gaat 'Juf Ank' Ilse Warringa om met de enorme hype rond haar personage? De actrice over volle theaterzalen en hoe het voelt als André van Duin over je liedje heen banjert.

'Plus'-teken achter aan artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Hij wordt al dertig jaar aangekondigd: een bloedtest die kanker opspoort - waarom is die test er nog niet? (+)
Het is 1986 en radioloog Eric Fossel werkt in het Beth Israel-Ziekenhuis aan een idee dat kankeronderzoek voorgoed naar een ander niveau zal tillen. Maar dit idee wordt nooit een daadwerkelijke test. Waarom niet?

De duurzame supermarktgids
In 2050 moeten we tien miljard mensen voeden. En dan helpt het als we sommige producten wel en andere niet eten en drinken. Hoe doe je het best milieubewust boodschappen? Klik in deze test op de boodschappen die je veel koopt en kijk hoe goed (of slecht) de inhoud van jouw mandje is voor de wereld.

Lees dit niet op je smartphone, want dat is hartstikke slecht (+)
Hou je vast: voor kinderen is de smartphone hartstikke slecht. Voor hun ontwikkeling, houding, creativiteit en humeur. Ze kunnen bovendien hun ogen ermee bederven. (O ja, boeken lezen is niet veel beter).

Alexander mist zichtbaar de rol waarin hij anderen zelfgenoegzaam de maat kon nemen (+)
Terwijl de apocalyps bijkans leek ingezet, vroegen de Betrouwbare Mannetjes zich af wat er gebeurd was met Alexander Pechtold. Daar stond-ie weer. Met z'n ooit zo glimmende kroonjuweel, het raadgevend referendum. Verschrompeld tot een lachwekkend hoopje verdriet.

'Plus'-teken achter aan artikel?
Beeld Paul Faassen / de Volkskrant