GAIA en Minister van Dierenwelzijn gechoqueerd na doodschieten van leeuw: “Cowboymentaliteit? Knoeiers!”

© Belga/Gaia

“Verschrikkelijk, dit valt niet uit te leggen.” Dat is de reactie van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nadat een loslopende leeuwin in Planckendael neergeschoten werd. Hij vindt dat er een onderzoek moet komen naar de beslissing van de politie om het dier te doden. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA stelt zich grote vragen bij het lot van de leeuwin.

mrra

LEES OOK: Loslopende leeuwin “na twee mislukte verdovingspogingen” doodgeschoten in dierenpark Planckendael

“Ik snap dat het een moeilijke afweging is van de veiligheidsrisico’s, maar ik begrijp niet waarom er niet meerdere pogingen zijn ondernomen om het dier te verdoven”, zegt Weyts aan Belga. “Het was een beslissing van de politie en de politie alleen om het dier te doden. Wat mij betreft spreekt het voor zich dat niet alleen de ontsnapping onderzocht moet worden maar evenzeer de beslissing tot het doden van het dier.”

Cowboymentaliteit?

GAIA vraagt zich af waarom men niet meer geduld aan de dag kon leggen en niet meer pogingen heeft ondernomen om het dier zo nodig te kalmeren om haar dan doeltreffend te verdoven. “Aangezien volgens het dierenpark de bezoekers in veiligheid gebracht waren, was er geen enkel veiligheidsrisico”, klinkt het.

“Heeft de politie hier blijk gegeven van een cowboymentaliteit of heeft Planckendael dan geen noodplan om in dergelijke omstandigheden te voorkomen dat een ontsnapt dier er het leven bij inschiet?”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het is al vaker gebeurd dat politiemensen wel weten hoe gepast te reageren op situaties met mensen maar als het over dieren gaat dan grijpen ze al te snel naar de grove middelen.”

De organisatie heeft al meermaals ervoor gepleit dat politiemensen via een specifieke opleiding gepast leren omgaan met dergelijke situaties. “Dat zou beter zijn dan dat ze uit gemakzucht het dier neerknallen. Hoe dan ook heb ik de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest”, besluit Vandenbosch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen