Financiële waakhond brengt kosten van pensioenproducten in kaart

FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais.© belga

De financiële waakhond FSMA heeft een online-instrument ontwikkeld waarmee je de impact kan nagaan van de kosten die verbonden zijn aan een pensioenproduct, op het uiteindelijke pensioenkapitaal. “Terugkerende kosten van 1 procent kunnen over een langere periode een verschil van gemiddeld 20 procent maken in het eindkapitaal.”

fee
Bron: belga

De tool moet mensen die een contract willen afsluiten om een bijkomend pensioen op te bouwen, helpen om een doordachte keuze te maken. Er bestaan veel verschillende soorten producten (beleggingsfondsen, pensioenspaarfondsen, verzekeringsproducten ...), en er zijn ook verschillende kosten, zoals instapkosten (eenmalige kosten bij elke inleg) en lopende kosten (die jaarlijks terugkeren). De impact ervan op het eindbedrag hangt onder meer af van de looptijd.

Een echt vergelijkingsinstrument, waarbij de producten van verschillende financiële instellingen tegenover elkaar worden gezet, is de tool nog niet. Gebruikers kunnen wel op basis van een aantal parameters, zoals kosten, verwacht rendement en looptijd, nagaan welk pensioenkapitaal ze kunnen opbouwen en welke impact variaties in die parameters hebben op het eindkapitaal. Het blijft een theoretische oefening, want rendementen zijn in veel gevallen niet gekend.

“Wereldprimeur”

FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais riep consumenten op om te vergelijken en om initiatief te nemen, “want er is heel veel informatie beschikbaar”. Ook onderhandelen kan de moeite lonen, want heel wat instellingen werken met prijsvorken. “In sommige gevallen is het mogelijk de instapkosten met de helft te verminderen.”

De kostentool – “een wereldprimeur”, dixit Servais – is een uitloper van een studie die de FSMA uitvoerde in opdracht van de federale regering. Daarbij werden de kosten in kaart gebracht van pensioenproducten uit de tweede pijler (via werkgevers en voor zelfstandigen) en derde pijler (individuele opbouw van bijkomend pensioen).