zaterdag 21 april 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Photo News

Politiek

Weyts wil taxi democratiseren

BrusselMeer en goedkopere taxi’s in Vlaanderen. Dat wil mobiliteitsminister Ben Weyts (foto, N-VA) bereiken met een nieuw taxi-decreet. De taxi’s moeten ook een centrale rol gaan spelen in het nieuwe openbaar vervoersmodel van Weyts.

Taxi’s zullen voortaan zelf hun prijzen mogen bepalen en krijgen meer bewegingsvrijheid. Nu is het werkingsgebied van een taxi beperkt tot het grondgebied van de gemeente waar de taxi een vergunning heeft. Elders klanten oppikken mag niet, waardoor de klant ook voor de lege terugrit moet betalen. Die regel wordt geschrapt. Verder wordt ook het quotum van 1 taxi per 1.000 inwoners geschrapt. Opvallend: Weyts legt ook op dat elke taxichauffeur in Vlaanderen voortaan Nederlands moet kunnen spreken.

De versoepelde regelgeving moet de weg ook vrijmaken voor alternatieve diensten zoals Uber. Maar dat betekent volgens Weyts wel dat Uber zich zal moeten schikken naar de Vlaamse regels. Dat betekent concreet dat ook Uber zich aan de minimumtarieven zal moeten houden, zal moeten werken met herkenbare voertuigen en met een meter.

Weyts hoopt dat het grotere aanbod aan taxi’s een belangrijke rol kan spelen in het vernieuwde openbaar vervoer, dat zich focust op de vraag in plaats van het aanbod. Buslijnen zullen de belangrijkste plekken met elkaar verbinden, terwijl in landelijke gebieden taxi’s zullen worden gebruikt als eerstelijns openbaar vervoer. (tvd)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws