In november werd het onderzoek naar de illegale bakkerijen opgestart.
Politie Antwerpen

Opnieuw huiszoekingen in onderzoek naar illegale bakkerijen in Antwerpen: 10 mensen zonder papieren aangetroffen

In Merksem, Wilrijk en Mortsel heeft de politie 7 huiszoekingen gedaan in een onderzoek naar illegale bakkerijen. Daarbij zijn 10 mensen zonder papieren aangetroffen. Een 26-jarige verdachte werd opgepakt en aangehouden. De zaakvoerder werd al eens aangehouden en nadien weer vrijgelaten onder voorwaarden. Hij zou zijn activiteiten nadien opnieuw opgestart hebben op een andere plek in Merksem.

De huiszoekingen kaderen binnen een groter onderzoek naar illegaliteit, zwartwerk en mensenhandel door economische uitbuiting. Eind vorig jaar was de politie al eens binnengevallen bij illegale bakkerijen in Merksem, omdat er minstens 12 mensen zonder verblijfsvergunning in erbarmelijke omstandigheden werkten.

De zaakvoerder van de bakkerijen, een man van 40, werd toen aangehouden en de werkplaatsen werden administratief gesloten door de burgemeester. Sinds maart is de man vrij onder voorwaarden.

"Er is een vermoeden dat de man zijn activiteiten opnieuw is opgestart vanop een andere locatie. Daarom heeft de onderzoeksrechter afgelopen vrijdag de opdracht gegeven om 7 huiszoekingen uit te voeren op een aantal locaties in Merksem, Mortsel en Wilrijk", zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

Hoofdverdachte nog spoorloos

Bij de huiszoekingen kon de politie in een werkplaats aan de Bredabaan in Merksem opnieuw illegale activiteiten vaststellen en 10 werknemers aantreffen zonder verblijfsdocumenten. Sommigen van hen waren ondanks het bevel om het grondgebied te verlaten in november opnieuw aan het werk. Ze werden overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

De vermoedelijke uitbater van de bakkerij is nog spoorloos. Een 26-jarige medeverdachte werd opgepakt en aangehouden. Op de verschillende locaties werden een bestelwagen waarmee broden werden rondgebracht, 10.000 euro cash geld, gsm's en documenten in beslag genomen.

Meest gelezen