SJIEK BEAUTY. Weg met die rode kop: Tips om te sporten met gestifte lippen

Sneakers, hoodies en andere sportswear infiltreerden al eerder met succes het modebeeld. Nu duikt ook ‘sportmake-up’ op. Een kwestie van slimme marketing of heeft dit soort producten echt een toegevoegde waarde? Sjiek trok de sportschoenen aan en deed de test.

door Sofie Albrecht

De term Active Beauty komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, net zoals de selfie- en fitnesscultuur. Een gestroomlijnd, strak lichaam en bij uitbreiding een gezonde levensstijl hebben de it-bag vervangen als statussymbool. We delen dan ook maar wat graag op sociale media onze loopprestaties, foto’s van onze superfood salades en onze selfies in die hippe sportclub.

Die strakke billen en platte buik mogen dan wel fotogeniek zijn, het rode hoofd dat je van al die inspanningen krijgt is dat minder. Dat krijg je soms zelfs met een filter niet verdoezelt. Enter sport make-up: zweetbestendige producten om uitgelopen panda-ogen te vermijden en glimmende neuzen en rode hoofden te verdoezelen.

Zijn make-up en sport überhaupt wel een goede combinatie? Door te bewegen gaat je bloed immers sneller stromen en krijg je het warm. Je poriën gaan openstaan en je huid begint te zweten om af te koelen. Daardoor loopt je make-up uit, recht in de poriën die zo gemakkelijk verstopt geraken. Met onzuiverheden als gevolg.

Net zoals je niet op hakken gaat sporten, doe je dat dus best ook niet volledig opgemaakt. Idealiter ga je met een goed gereinigde huid trainen. Een flinke work-out is immers een detoxsessie voor de huid, waarbij je alle onzuiverheden uitzweet. Make-up houdt dat zuiveringsproces tegen.

TIPS

Zie je het toch niet zitten om zonder make-up buiten te komen, kies dan voor make-up die blijft zitten, de huid niet irriteert én de poriën niet verstopt: olievrij en waterproof met andere woorden. Geen crèmetexturen, want die zweet je er zo uit.Minerale poeders zijn een betere optie, want ze verstoppen de poriën niet, bieden van nature een uv-bescherming én zijn antibacterieel. Gebruik eventueel een fixerende spray om de boel op zijn plaats te houden.

Ook oogmake-up is een moeilijke: door te zweten loopt alle pigment in je ogen, wat flink irriteert. Waterproof mascara is hier je beste optie. Laat oogschaduw en eyeliner maar thuis.

Ook de crème- of glosstexturen van lipsticks houden doorgaans niet van warmte. Een lip ink, die een transparante kleurwaas geeft, oogt natuurlijker én houdt langer.

Na het sporten is het aangeraden om je huid goed te reinigen. Wanneer er geen tijd of mogelijkheid is om te douchen, dan zijn cleansing wipes een goed alternatief om zweet, talg en make-up te verwijderen.

Door te transpireren is je huid best wat vocht verloren. Een vetvrije moisturizer die de huid kalmeert is dan ook geen overbodige luxe.

Ook je hoofdhuid kan wat hulp gebruiken na een sportsessie. Een droogshampoo absorbeert talg én zweet en geeft meteen ook weer wat textuur aan je haar.

GETEST

Het vergt veel zelfvertrouwen om met een blotebillengezicht in een weinig verhullende outfit te staan zweten tussen veel strakkere lijven. Onze journalist besluit om sportmake-up een kans te geven;

Sportmascara: CliniqueFit Workout 24-Hour Mascara

Heb je echt een speciale sport mascara nodig? Ik ondervond dat hij de sportsessie én de douche erna met glans doorstaat. Maar dat doet een doorsnee waterproof mascara ook. Al komt deze er gemakkelijker af en zonder mijn ogen te irriteren. Handig, ook als je niet sport.

Gymproof primer: Essence You Better Work Primer

Een zweetbestendige primer die imperfecties en roodheid verdoezelt. De lichtblauwe textuur is even schrikken, maar smelt spoorloos in mijn huid. Wanneer ik na een rondje rennen in de spiegel kijk, zie ik een gelijkmatige teint. Maar die siliconen erin maakt dat deze primer toch niet mijn ding is.

Matte teint: CliniqueFit Post-Workout Mattifying Moisturizer

Ik word gelukkig niet snel rood (tenzij tijdens een hittegolf), maar deze luchtige olievrije gelcrème is niet geparfumeerd, wordt snel opgenomen zonder een spoor na te laten en geeft een comfortabel gevoel. Lijkt me ideaal voor een hete zomer.