TIPS. Zo overleef je Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar

Walking on sunshine. Makkelijk gezegd als het buiten grijs en grauw is. Hoe huppel je vederlicht door het leven wanneer het Blue Monday is, de meest depressieve dag van het jaar? Wij verzamelden de beste tips.

door Thalisa Devos

Vandaag is het Blue Monday of de meest depressieve dag van het jaar. Waarom? Omdat het donker en koud is en hoogstwaarschijnlijk zal regenen, maar er zijn nog andere redenen waarom net die wintermaandag te boek staat als de allermottigste van het jaar.

Het was ene dr. Cliff Arnall die de term in 2005 voor het eerst lanceerde. De derde maandag van januari - dit jaar op 21 januari - bezat volgens hem de perfecte combinatie van kwalijke kwaliteiten om de titel van deprimaandag te verdienen. Het weer laat zich van zijn slechtste kant zien, financieel zitten de meeste mensen met een kater. Die andere kater, van de feestdagen, is dan wel weer net verdwenen; samen met de herinneringen aan de gezellige kerstdagen, de goede voornemens die we maakten bij het begin van het nieuwe jaar beginnen ook al te wegen.

Maar klopt dat wel dat het vandaag de slechtste dag van het jaar zal zijn?

Gebrek aan zonlicht

Elke Geraerts uit Lanaken is als psycholoog gespecialiseerd in mentale weerbaarheid, energie en productiviteit. “Of alles echt slechter gaat op die bewuste derde maandag van januari, durf ik wetenschappelijk in vraag te stellen. Maar het is een feit dat een gebrek aan zonlicht iets doet met een mens. De zon regelt ons bioritme, het uur waarop we opstaan en gaan slapen. Tijdens de winter is het maar half zo lang licht als tijdens de zomer. Dus dat beïnvloedt onze productiviteit en ons gemoed.”

Ook voor de uitzichtloosheid van die dag kan ze begrip opbrengen. “In november is het ook donker, maar dan hebben we de feestdagen om naar uit te kijken. In het begin van januari genieten we nog een beetje na, maar drie weken later is dat goed gevoel ook verdwenen. Voor veel mensen is de zomer, die nog veraf is, dan de eerstkomende vakantie om naar uit te kijken.”

Slechte gewoontes

Elke Geraerts is ook één van de ambassadeurs van beatbluemonday.be, een campagne die ernaar streeft om goede voornemens dit jaar wél vol te houden. Van stoppen met roken, minder snoepen en meer sporten tot het zoeken naar een betere work-life balans. “Mensen hebben het vaak moeilijk om van hun slechte gewoontes af te raken. Het begin van het jaar is een typische periode om goede voornemens te maken, drie weken later is het even typisch om die alweer op te geven.” Gelukkig zijn er tips waarmee je de winterblues van je af kan schudden. We zetten de beste dertien op een rijtje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer