Helft Vlamingen gebruikt nog steeds pesticiden

© REUTERS

Zowat 47 procent van de Vlamingen gebruikt nog steeds pesticiden bij het tuinieren, maar de helft is wel bereid om over te schakelen op milieuvriendelijke alternatieven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Milieu Maatschappij. Die lanceerde zaterdag de campagne “Tuinieren zonder pesticiden. Kleine daad, schoon resultaat!”.

Een op de vijf Vlamingen is overgeschakeld op alternatieven voor pesticiden, en één op de drie gebruikt helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer. Toch houdt bijna de helft van de Vlamingen nog vast aan chemische bestrijdingsmiddelen, hoewel die schadelijk zijn voor het milieu wanneer ze in waterlopen terechtkomen en het grondwater aantasten. Zo bedreigen ze ook het drinkwater. Sinds 19 juli 2017 is het voor particulieren verboden om nog langer producten op basis van glyfosaat te gebruiken voor het bestrijden van onkruid, ongedierte of schimmels in de tuin, op het terras of op de oprit.

Zaterdag kreeg elke Vlaming die restjes of volledige verpakkingen van pesticiden binnenbrengt in een containerpark in de buurt een gratis voegenborstel. 280 parken namen deel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen