© JEFFREY GAENS

Clubs slaken wanhoopskreet: “Laat refs met rust”

De clubs houden hun hart vast voor dit weekend. Dan worden in het Belgisch profvoetbal, 1A en 1B, de eerste wedstrijden afgewerkt sinds het uitbreken van het schandaal rond de spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en de daaraan verbonden matchfixing met vermeende hulp van scheidsrechter Bart Vertenten.

lvdw

De Pro League, de verzameling van profclubs, is als de dood voor een verziekte sfeer. Het gegeven dat twee toprefs, Bart Vertenten en Sebastien Delferière, er een wel heel innige vriendschapsband op na hielden met de van matchfixing verdachte makelaar Dejan Veljkovic zorgde voor een schok in de voetbalwereld. Door hun mogelijke ­betrokkenheid besmeurden de twee scheidsrechters het imago van al hun ­collega’s die het wel goed menen.

“Alle clubs zullen een oproep doen naar alle supporters om deze week een positieve houding aan te nemen ten opzichte van de scheidsrechters”, ­aldus Pro League-voorzitter Marc Coucke. “Er is al jaren een strijd bezig om meer arbiters te rekruteren. We willen dat jonge kerels beginnen als scheidsrechter. Hij is een enorm belangrijk deel van het voetbal. Dat een aantal refs in opspraak is gekomen, betekent dat de taak voor die refs ook niet makkelijker wordt. Het is belangrijk dat alle supporters dit weekend de refs steunen of toch op zijn minst met rust laten. Er zullen dit weekend weer twijfelachtige fasen zijn waarvan niet duidelijk is wat nu de juiste beslissing is. We moeten vermijden dat daar kwetsende spreekkoren en dergelijke komen. Het is nu belangrijk dat iedereen beseft dat er ook nog duizenden medewerkers en scheidsrechters zijn die het goed menen met het voetbal. Zij mogen niet het slachtoffer worden. Anders mogen we over een paar jaar opnieuw de alarmklok luiden dat we niet genoeg scheidsrechters hebben. We beseffen dat het een moeilijk weekend wordt voor de clubs en de scheidsrechters. Vandaar deze oproep. Ook de clubs zullen dat nog doen. ­Niemand verdient dat de zaken veralgemeend worden.”

In elk stadion zal voor de ­aftrap deze oproep worden gelanceerd en de clubs ­zullen dat ook via websites en sociale media communiceren.

De competitie hervat morgen met Club Brugge - Waasland-Beveren met Alexandre Boucaut als scheidsrechter. In 1B wordt Westerlo - OHL gespeeld onder leiding van ­Denis Van Becelaere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer