Direct naar artikelinhoud
Tv-recensie3Onderzoekt

De nieuwe reeks van 3Onderzoekt laat zien dat haat soms ook heel grappig kan zijn

De nieuwe reeks van 3Onderzoekt laat zien dat haat soms ook heel grappig kan zijn

Presentator Johan Eikelboom onderzoekt haat. Dat gaat verder dan hekel aan het geluid van een decoupeerzaag.

Haat is menselijk. Haat speelt een grote rol in onze levens. Ik haat het als ik even snel een plastic boodschappentasje uit het gootsteenkastje wil pakken en er vervolgens een hele stapel theedoeken mee naar buiten valt. Ik haat vuilniszakken zonder trekband. Ik haat het geluid van decoupeerzagen op zaterdagochtend. En voordat u me erop wijst dat dat slechts irritaties zijn en haat iets heel anders is: nee, ik háát al die dingen.

Maar wat haat nou precies is en waar het vandaan komt, daar probeert presentator Johan Eikelboom achter te komen in een nieuwe reeks van het EO-programma 3Onderzoekt. In de eerste aflevering van vorige week woensdag ging Eikelboom eerst te rade bij Paul van Lange, een professor aan de VU die onderzoek doet naar haat. Een belangrijke voedingsbodem voor haat, doceerde Van Lange, is ‘dat mensen vinden dat ze onrecht wordt aangedaan’.

Eikelboom bezocht onder anderen Sandra, die in de mantelzorg werkt en haar allochtone buurtgenoten haat. Ze doet vrijwilligerswerk omdat ze anders belasting moet afdragen. Dat wil ze niet omdat ze vindt dat de overheid dat geld verkeerd besteedt. ‘Hulp aan asielzoekers bijvoorbeeld, roven, moorden, puinzooi.’ Als ze over straat loopt in de buurt van ‘medelanders’ is ze altijd bang dat ze beroofd wordt, of dat haar honden een trap krijgen.

Ook toog Eikelboom naar Groningen, waar de gasboringen en aardbevingen een golf van haat hebben veroorzaakt. Tussendoor werd er steeds geschakeld naar professor Van Lange, voor de wetenschappelijke verklaringen. Presentator Eikelboom zelf kent trouwens geen haat, zo bleef hij bij hoog en laag beweren. In de tweede aflevering, woensdagavond, zette hij bij wijze van een test over vooroordelen op de markt een groepje mensen bij elkaar van wie hij hun afkomst moest raden. Wat natuurlijk grandioos verkeerd ging. De les: ‘niet oordelen, maar eerst iemand leren kennen en dan een mening vormen.’ Gaap.

De vooroordelentest in 3Onderzoekt.Beeld EO

Veel boeiender was Eikelbooms portret van Ben, een zelfverklaard patriot die zijn huis vol had hangen met Nederlandse vlaggen en foto’s van uitgebrande moskeeën (nee, echt). Er lag een pamflet van Stormfront op de salontafel en toen Angela Merkel ter sprake kwam lichtte het vuur op in Bens ogen. ‘Angela Merkel gaat terechtgesteld worden in de nabije toekomst.’ De bondskanselier kan beter geen boodschappen doen in Nederland. ‘Als ik haar voor me zie staan in de supermarkt gaat ze kapot.’ 

Eikelboom liep een tijdje met Ben mee en volgde hem naar een pro-Wilders/anti-Islam demonstratie. Hij probeerde het handjevol toegestroomde demonstranten te vragen of het niet vervelend was dat ze haat voelden. Dat werd niet gewaardeerd. ‘Het is heel erg vrouwelijk wat je doet’, beet een demonstrant Eikelboom toe. ‘Je bent gewoon niet mannelijk. Omdat je je land niet wil verdedigen’. De man, met een capuchon over zijn hoofd, een zonnebril op en over zijn trui een zelfgemaakt hemd met het tempelierskruis zei ten slotte: ‘Je straalt gewoon geen strijdkracht uit.’ Zo bleek haat soms ook heel grappig te kunnen zijn.