Luister naar

Brazilië worstelt met nepnieuws via WhatsApp tijdens de verkiezingen

Nieuws
Nepnieuws via WhatsApp is een groot wapen in de keiharde strijd om het presidentschap van Brazilië. WhatsApp heeft inmiddels honderdduizenden gebruikers afgesloten, en het eind is niet in zicht.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 22 oktober 2018 om 03:00
Brazilië worstelt met nepnieuws via WhatsApp tijdens de verkiezingen
Brazilië worstelt met nepnieuws via WhatsApp tijdens de verkiezingen

São Paulo

Wie in Brazilië een politieke cam­pagne wil voeren, kan niet om WhatsApp heen. Voor zo’n 120 ­miljoen Brazilianen is de app niet slechts een veredelde sms-dienst, ­zoals WhatsApp in Nederland gebruikt wordt, maar een volwaardig sociaal netwerk. Vaak zijn ze lid van talloze groepen, waarin echter steeds vaker nepnieuws wordt uitgewisseld.

Zondag gaan de Brazilianen naar de stembus voor de tweede ronde van de verkiezingen. Die gaat tussen ­Fernando Haddad, kandidaat van de linkse Arbeiderspartij van de inmiddels veroordeelde oud-president Lula, en de zeer rechtse populist Jair Bolsonaro. De strijd tussen hun aanhangers is hevig, en in die strijd is het nepnieuws een machtig wapen geworden.

Want waarom zou een fan van de wereldberoemde zangeres Ivete ­Sangalo – veertien miljoen verkochte platen – op Haddad stemmen, als zij Bolsonaro van harte steunt? Op WhatsApp gaat een foto rond, waarop ze trots een T-shirt met zijn naam omhoog houdt. De grap is: in andere WhatsApp-groepen staat er ‘Laat Lula vrij’, een slogan van de Arbeiderspartij, op het shirt. In werkelijkheid was het een logo van een ziekenhuis.

Afbeelding

ministers

Naast bewerkte foto’s van beroemdheden circuleren er ook serieuzere nepberichten, zoals ‘nieuws’ over allerlei mensen die straks minister in het nieuwe kabinet zouden worden. De universiteiten van São Paulo en Minas Gerais bestudeerden vijftig beelden die tussen augustus en oktober rondgingen op WhatsApp. Slechts vier afbeeldingen waren echt.

Het probleem is zo groot, dat de Procureur-Generaal van de Republiek een politieonderzoek naar het nepnieuws heeft laten instellen. Daarnaast doet de Braziliaanse justitie ­onderzoek naar bedrijven die honderden miljoenen ongevraagde ­campagneberichten verstuurden via WhatsApp. De krant Folha de São Paulo onthulde dat die bedrijven illegaal campagne voeren voor Jair Bolsonaro, en tegen de Arbeiders­partij. Daarvoor gebruikten zij telefoonnummers die het campagneteam had verzameld, maar ook lijsten die ze via medewerkers van telefoonbedrijven kregen.

Of het justitieel onderzoek een ­bedreiging vormt voor de kansen van Bolsonaro, is nog niet te zeggen. Een onderzoek zou op papier binnen enkele weken afgerond moeten zijn, maar kan in de praktijk jaren duren. In de tussentijd heeft WhatsApp – ­eigendom van Facebook – honderdduizenden gebruikers die nepnieuws verspreiden, afgesloten. Opvallend genoeg is ook een zoon van Jair Bolsonaro geblokkeerd. Zijn cam­pagneteam doet de onthullingen van de krant af als ‘nepnieuws’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.