Het Koninklijke Marinekadetten Korps richtte het bos aan zijn basis vorig jaar al in als hindernissenparcours en dromen nu van een permanent speelbos.© Hans Otten

Nieuwe projecten hengelen naar Burgerbudget: van zandbak tot dorpsplein

Geel -

Geelse burgers en verenigingen hebben bij de tweede editie van het stedelijke Burgerbudget zeventien projectvoorstellen ingediend. De meeste initiatieven willen een bepaalde buurt groener en aangenamer maken, of speelinfrastructuur voor lokale jeugd uitwerken. Nu start de publiek stemronde.

Hans Otten

Met het Burgerbudget reserveert het Geelse stadsbestuur 100.000 euro die het wil verdelen over projecten van burgers of verenigingen die meer samenhang in hun buurt bekomen. Bij de eerste editie twee jaar geleden leidden 26 projectvoorstellen uiteindelijk tot zeven beloonde initiatieven, die intussen allemaal in ontwikkeling of al gerealiseerd zijn. Bij de tweede oproep eerder dit jaar zijn zeventien voorstellen ingediend. “Zes ingediende projecten werden niet weerhouden omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden van het burgerbudget of omdat het idee nog te weinig uitgewerkt was”, klinkt het bij de stad. Maar de elf andere gaan nu de publieke stemronde in.

Stelen wil het pop-up café in de zomer nog opleuken met een petanquebaan of andere spelinfrastructuur.© RR

De meerderheid van de ingediende projectvoorstellen heeft betrekking op de buitenparochies Bel, Punt, Stelen en Ten Aard, naast ideeën uit Holven en Sint-Amands. Opvallend is dat burgers en organisaties meestal met eerder bescheiden ingrepen hun buurt willen opwaarderen. Middelbare school Sint Aloysius Geel wil het grasveldje tussen de school en sporthal De Doelen omvormen tot buurtparkje, vrije basisschool De Toverboom in Bel wil graag een grote publieke zandbak installeren en voetbalclub Beekhoek in Ten Aard droomt van een pannakooi. Bijenbond ’t Geels Bieke wil rond de bestaande bijenhal aan de Astortoren meer bloemen, struiken en bomen aanplanten, terwijl bewoners van de Holvenstraat hun recente deelname aan het project Tuinstraten van IOK willen voortzetten door nog meer groen te installeren. Het jaarlijkse pop-up café aan de chirobarak in Stelen moet nog leuker worden met een petanquebaan of pingpongtafel.

Speelbos en buitenklassen

Iets omvangrijker is bijvoorbeeld het idee van de Koninklijke Marinekadetten omtrent het bos aan hun uitvalsbasis Lord Nelson nabij Sas 9 in Ten Aard. “Een speelbos met hindernissenparcours moet de plek worden waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en zich ten volle kunnen uitleven. Zo willen we extra uitdagende speelruimte creëren die de jeugd aanzet tot bewegen”, denkt de jeugdbeweging. Nog in Ten Aard wil de lokale Landelijke Gilde de omgeving van de grot multifunctioneel maken zodat iedereen dit kan gebruiken als ontmoetingsplaats of speelzone. “Er komen ook buitenklassen voor de school. Bezoekers en passanten zullen er kunnen uitrusten op nieuwe banken en genieten van extra struiken en bloemen.”

De verenigingen van Punt willen de tuin van de leegstaande pastorie omtoveren tot groen dorpshart.© Hans Otten

De verenigingen van Punt grepen vorige keer naast een deel van de koek, maar hernemen nu hun voorstel om van de tuin van de leegstaande pastorie een groen dorpshart te maken. “Punt heeft een heel rijk verenigingsleven en een warme gemeenschap van trotse bewoners. Alleen missen we een eigen dorpskern”, klonk het twee jaar geleden. Bedoeling is om de tuin als een ontmoetingsplek in te richten. Ten slotte zitten verschillende inwoners van Bel samen om de vroegere Sint-Antoniusgilde nieuw leven in te blazen, terwijl een laatste voorstel een duofiets of rolstoelfiets wil aankopen om iedereen de kans te geven van een deugddoend fietsritje te genieten.

Iedere Gelenaar vanaf 10 jaar kan vanaf nu tot en met 19 mei uit de elf projecten een top 3 samenstellen. Er zijn minstens honderd stemmen nodig om in aanmerking te komen voor het budget, waarna de participatieraad de knoop doorhakt.

ideevoorgeel.be/burgerbudget

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners