federaal parlement

Aartsvijanden PVDA en N-VA dienen samen amendementen in

Raoul Hedebouw (PVDA) en Bart De Wever (N-VA), zelden op dezelfde lijn.© belga

Twee keer hebben PVDA en N-VA de voorbije maanden in de Kamer samen een amendement ingediend. Nochtans steekt N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn afkeer voor de marxisten niet onder stoelen of banken. “We hanteren ook bij stemmingen geen cordon”, klinkt het bij N-VA.

Valerie Droeven, Simon Andries

“PVDA vroeg ons om mee te tekenen”, zo bevestigt Peter De Roover, fractieleider voor de N-VA in de Kamer, het nieuws dat de N-VA en PVDA de voorbije maanden twee amendementen samen ingediend hebben. “We hanteren ook bij stemmingen geen cordon.”

Beide partijen zitten op federaal niveau in de oppositie, de amendementen zijn weggestemd. Het gaat om een amendement op het wetsontwerp rond de Openbaarheid van Bestuur. Het wil een spoedprocedure voorzien, een ‘hoogdringendheid’ als, bijvoorbeeld, journalisten administratieve documenten opvragen. Eigenlijk wil het amendement dus de termijnen die nu gelden ‘verkorten’. Het tweede was een amendement op het wetsontwerp over slachtoffers van terroristische aanslagen. Dat vroeg een schorsing van de verjaringstermijnen voor slachtoffers die door omstandigheden de deadline voor de aanvraag voor hun schadevergoeding niet haalden.

“Griezelige partij”

Het is opmerkelijk dat twee politieke aartsvijanden op deze manier samenwerken. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft al meermaals zijn afkeer voor de marxistische partij laten blijken. Zo heeft hij de partij in het verleden “het restafval van de twintigste eeuw genoemd”. Recenter, in november, zei De Wever nog dat hij na de verkiezingen niet in een regering stapt “met partijen die lokaal samenwerken met PVDA” . Vorig jaar in mei klonk het in De Zondag zo: “Als zij ooit mee besturen, dan zet ik mijn valiezen klaar in de gang. Ik zal nooit, maar dan ook nooit, met hen besturen. Ik vind PVDA een ongelooflijk griezelige partij”.

Toch zegt Sophie Merckx, fractieleider voor PVDA in de Kamer, “niet zo erg verbaasd te zijn” over het feit dat N-VA bereid was om samen met hen twee amendementen in te dienen. “Op politiek vlak staan we op veel punten heel ver van N-VA, maar we werken wel vaker samen met de andere democratische partijen als het gaat over de rechten van de oppositie of om democratische rechten. Dus ook met N-VA”, zegt Merckx. “Nabil Boukili (die voor PVDA het amendement over de wet op Openbaarheid van Bestuur indiende, red.) heeft trouwens een grote autoriteit opgebouwd op dat vlak, dat erkend wordt door vele andere parlementsleden. Er is in de praktijk ook helemaal geen cordon rond PVDA. Zo heeft ook Goedele Liekens van Open VLD al meermaals gevraagd om onze stem te ‘koppelen’ als ze afwezig is, een parlementaire beleefdheid om de verhouding tussen meerderheid en oppositie te bewaren.”