© Gil Plaquet

Mechels bedrijf wil eczeem, reuma en longziekte genezen

Het Mechelse bedrijf Galapagos krijgt tientallen miljoenen euro van de Zwitserse multinational Novartis voor de ontwikkeling van een medicijn tegen eczeem. Galapagos wil ook een pil tegen reuma op de markt brengen en werkt aan medicatie om de dodelijke longziekte IPF te vertragen.

Christof Willocx

Galapagos is een biotechnologiebedrijf dat zo’n 640 mensen tewerkstelt. Naast de hoofdzetel in Mechelen heeft het bedrijf vestigingen in Nederland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Zwitserland en Kroatië. Meer dan de helft van het personeel werkt in de industriezone Mechelen-Noord.

Bijna 1 miljard voor ontwikkeling

Galapagos ontwikkelt medicatie voor aandoeningen die vandaag niet of amper te genezen zijn. Voor de huiduitslag eczeem zijn er vandaag bijvoorbeeld amper geneesmiddelen op de markt. Daarvoor ontwikkelt Galapagos een middel, samen met het Duitse bedrijf ­MorphoSys. De Duitsers zorgen voor de ­technologie met antilichamen, de eiwitten die het immunologisch proces beïnvloeden. En Galapagos doet de rest.

Dat medicijn tegen eczeem brengt nu al flink wat geld in het Mechelse laadje. De Zwitserse medicijnenproducent Novartis betaalt een licentie van 95 miljoen euro voor de ontwikkeling van de medicatie, en geeft nog eens tot 850 miljoen euro voor de volgende succesvolle stappen in het ontwikkelingsproces. “In een eerste fase is de pil tegen eczeem op 24 mensen getest”, zegt Evelyn Fox, woordvoerster van Galapagos. “Sinds mei zijn we gestart met de tweede fase , waarbij zo’n tweehonderd patiënten met matige tot ernstige eczeem het middel nemen.”

Pil tegen reuma

De tests van het potentiële medicijn zullen zeker nog enkele jaren duren. In afwachting daarvan wil het Mechelse bedrijf alvast twee andere medicijnen op de markt brengen. Galapagos verwacht veel van filgotinib, een pil die reumaklachten sterk moet verminderen. Daarvoor werken ze samen met het Amerikaanse bedrijf Gilead. De pil zou volgens eerdere berichten tegen 2020 op de markt komen, al wil het bedrijf die datum uit voorzichtigheid niet herbevestigen. “We willen dit najaar alleszins met een uitgebreide reeks test­­resultaten komen”, zegt Fox. De pil zou ook werken voor tien andere ontstekingsziektes. Zoals voor de ziekte van Crohn, waarbij de darm ontstoken is.

Galapagos wil over enkele jaren ook een medicijn tegen de longziekte idiopathische pulmonale fibrose (IPF) op de markt brengen. Eén op de tienduizend mensen krijgt IPF. De ziekte komt voornamelijk voor bij 50-plussers. De helft van de patiënten sterft na twee tot vijf jaar.

Longziekte vertragen

“Er zijn al twee medicijnen voor deze ziekte op de markt, maar die hebben bijwerkingen zoals acute diarree en meteen verbranden in de zon”, zegt Fox. “Later dit jaar testen we dit medicijn tegen IPF bij 1.500 mensen over de hele wereld. Uit de eerste test hebben we alvast aanwijzingen gekregen dat deze pil de voortgang van de ziekte kan vertragen.”