© Arnaud Nilwik

Lotte en Gino ontsnapten aan dood bij vluchtmisdrijf Pinkpop: “Iets zei ons dat we moesten vertrekken”

Lotte Walda en Gino Bombrini uit Heerlen waren in de nacht van zondag op maandag getuigen van het fatale ongeluk bij camping B van Pinkpop. Ze waren nog maar net vertrokken van de Mensheggerweg toen daar een bestelbusje inreed op vier festivalgangers. “Noem het telepathie, een teken dat we kregen. We hebben heel veel geluk gehad en leven intens met de nabestaanden mee.”

“We zaten gewoon met z’n allen een biertje te drinken en muziek te maken. Lekker chillen. Er was eigenlijk totaal geen aanleiding om op te breken. Opeens keken we elkaar aan. Iets fluisterde ons in dat we moesten vertrekken. Alsof iemand je op de schouder tikt en zegt, ga nou maar gauw.”

Wandeling

Lotte Walda (20) en Gino Bombrini (32) proberen deze dinsdagmiddag hun zinnen te verzetten met een wandeling in de natuur bij Valkenburg. Ruim een dag eerder zijn ze getuigen geweest van verschrikkelijke taferelen op de Mensheggerweg in Landgraaf.

Vlakbij camping B van Pinkpop rijdt een bestelbusje vol in op een groep jongeren die gedeeltelijk op de weg zit (zie situatietekening). De groep waarmee de twee zojuist enkele gezellige uurtjes hebben doorgebracht. Er vallen een dode en drie gewonden.

© EPA-EFE

Geluk

Lotte, een Heerlense zangeres die carrière begint te maken, en haar producer en maatje Gino realiseren zich dat ze ontzettend veel geluk hebben gehad.

Twintig seconden vóór de fatale klap besluiten ze, samen met nog drie anderen, op te stappen. Zeven anderen blijven zitten. “Noem het telepathie, een teken dat we kregen. We zijn in elk geval direct gegaan. Iets van gevaar voelden we niet, anders hadden we de anderen natuurlijk wel gewaarschuwd.”

Doffe klap

Als ze nog geen vijftig meter verderop zijn, horen ze een doffe klap. Gino draait zich om en ziet hoe een wit bestelbusje iemand heeft aangereden, vervolgens vol gas wegrijdt en daarbij nog enkele mensen raakt.

Gino heeft aan één blik genoeg dat het vreselijk mis is en belt meteen 112. “Ik was niet in paniek en probeerde rationeel te handelen. Ik heb aan de centralist gezegd dat ze vijf ambulances moesten sturen. Daarna heb ik Lotte geprobeerd te kalmeren. Die wilde naar de slachtoffers. Maar die lagen er zo verschrikkelijk bij, dat wilde ik haar besparen.”

Geestelijke hulp

De hulpverlening komt snel op gang. Lotte, Gino, de drie anderen van het vriendengroep die ongedeerd blijven en andere ooggetuigen worden verhoord door de politie en krijgen geestelijke hulp aangeboden.

Daarna gaan ze naar huis, proberen een beetje te slapen. Lotte: “Dat lukte maar moeilijk, het beeld van het ongeluk spookte steeds door mijn hoofd.”

Anderhalve dag later hebben de twee de trieste gebeurtenis nog niet verwerkt. Maar het helpt wel om er over te praten, zeggen ze.

Moeilijke vragen gaan ze niet uit de weg. Bijvoorbeeld waarom zit je in vredesnaam, in de holst van de nacht, midden op straat te chillen? “Dat deden eerder die nacht nog meer mensen. De sfeer was echt heel relaxed. Er kwam wel regelmatig verkeer langs, taxi’s en een enkele vrachtwagens met Pinkpopspullen, maar die reden stapvoets. Een chauffeur vroeg zelfs of we ons amuseerden. Er was geen enkele aanleiding om te denken dat er een gek aan zou komen rijden.”

Doelbewust

Lotte en Gino denken niet, dat er bij de chauffeur van de bestelbus opzet in het spel is. Geruchten als zou er eerder die nacht problemen zijn geweest met de bestuurder en dat hij doelbewust op de jongeren inreed, ontkrachten ze. “Het was gewoon een ongeluk veroorzaakt door iemand die veel te hard reed. En die man had natuurlijk nooit mogen doorrijden.”

De twee proberen hun leven zo goed als mogelijk op te pakken en hopen intens dat het goedkomt met de drie zwaargewonden. “We leven ontzettend met alle betrokkenen mee.”

© REUTERS

Lotte die vorig jaar optrad bij Pinkpop, wil vooral blijven zingen. “Dat is mijn uitlaatklep, in mijn liedjes kan ik mijn emoties kwijt.”

Gino, in 2016 op het Landgraafse podium actief als percussionist van de band Skip&Die, beseft dat hij ontzettend veel geluk heeft gehad. “Je ziet dat het leven zo voorbij kan zijn. Het maakt me nog meer bewust vooral je passie te volgen. En ik zal altijd vertrouwen op mijn intuïtie.”

Waarom werd weg eerder opengesteld?

Het Openbaar Ministerie bekijkt ondertussen in het onderzoek naar de fatale aanrijding ook of de veiligheidsvoorschriften ter plekke zijn nageleefd. Dat zegt een woordvoerder, die benadrukt dat het een breed onderzoek betreft.

Veel wegen rondom het Pinkpopterrein zijn tijdens het festival afgesloten voor alle verkeer. Dat geldt niet voor de Mensheggerweg. Daar geldt wel een parkeerverbod, maar dat is op enig moment opgeheven. Volgens de Pinkpop-website was de weg elke festivaldag gesloten van 18 tot 6 uur. Onduidelijk is waarom de weg maandagochtend eerder is opengesteld. Volgens Pinkpopbaas Jan Smeets is de weg om 4 uur vrijgegeven, maar hij weet niet waarom. De gemeente Landgraaf mag van het OM niet reageren.

De 34-jarige Danny S. uit Heerlen zit vast, hij wordt ervan verdacht het ongeluk te hebben veroorzaakt om er daarna vandoor te gaan en zich uren later te melden bij de politie in Amsterdam. Of er sprake is van opzet is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem vooralsnog van doodslag en driemaal poging tot doodslag, waar het ‘opzet’ in elk geval in zit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer