© marc wouters

Kritiek op windmolen op enkele meters van centrum Ekeren: "Veel te dicht"

Windmolenbouwer Vleemo wil in Luithagen in de Antwerpse haven twee turbines bouwen die, inclusief de wiek, maximaal 230 meter hoog zouden zijn. Het districtsbestuur van Ekeren, Natuurpunt Antwerpen Noord en Lenora (Leefbare Noordrand) verzetten zich.

marc wouters,

“De affiche die het openbaar onderzoek voor de nieuwe windturbines aankondigt, heb ik toevallig ontdekt”, vertelt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA). “Ik zou nochtans verwachten dat de bouwheer het districtsbestuur ­officieel op de hoogte stelt.”

“We bouwen inderdaad twee turbines, waarvoor het openbaar onderzoek nog lopende is”, zegt ­Vleemo-CEO David Daggelinckx. “We wachten nog op adviezen en er volgt nog een hoorzitting bij de ­gewestelijke omgevingsvergunningscommissie. Normaal gezien begint de bouw nadat de vergunning is toegekend.”

“De windturbine komt net over de Luithagenbrug in het verlengde van het Groot Hagelkruis, vlak bij het Ekers Moeras en de Bospolder en op vijfhonderd meter van de woonwijken Schoonbroek, Rozemaai en Hagelkruis”, zegt Willy Ibens van Natuurpunt. “Het ­worden turbines met een tiphoogte van 230 meter of bijna vier keer de hoogte van de toren van de Sint-Lambertuskerk. Maar net nu in Vlaanderen het licht dreigt uit te gaan, is het niet evident om een nieuwe windturbine in vraag te stellen”, stelt Ibens.

Het Antwerpse havengebied op de rechteroever is 6.784 hectare groot. In die ruimte moeten locaties voor windturbines worden gekozen die zo weinig mogelijk impact hebben op mens en natuur. “En daar loopt het mis”, zegt Ibens. “De windturbine in de Transcontinentaalweg en de Nieuwlandweg staat veel te dicht bij de Ekerse woonwijken en natuurgebieden.”

Wim Gonthier van Leefbare Noordrand deelt de bezorgdheid van het district en Natuurpunt. “Wij dragen al de last van de A12 en krijgen er nu nog problemen bij. Ik denk aan geluidshinder en – misschien nog erger – slagschaduw.”

“Wij plannen onze turbines altijd zo in dat er in principe geen last is voor de omgeving, bijvoorbeeld op het vlak van slagschaduw of geluid. In het geval van Ekeren, kan je bijvoorbeeld zien dat de A12 er nog tussen loopt. Wat betreft de nabijheid tot de Bospolder, ook daar wordt alles getoetst en gaan we met specialisten overleggen”, reageert Daggelinckx.

De impact op de natuur en het welzijn van de Ekerse burgers is volgens Natuurpunt en het districtsbestuur te groot om een vergunning te geven. Het district zal daarom een negatief advies formuleren. “Ik ben ervan overtuigd dat de stad ons advies zal volgen”, zegt Palinckx.

Natuurpunt en Lenora dienen rechtstreeks bezwaar in. ­Omwonenden kunnen nog tot 28 september bezwaar indienen.

De twee windturbines zouden een vermogen van 3,2 ­megawatt hebben, waarmee ze stroom zouden leveren aan 4.204 gezinnen.