© Jan Van der Perre

“Maak van openhouden kerncentrales geen taboe”

Essenscia, de sectororganisatie van chemie- en farmabedrijven, wil dat de federale regering het langer openhouden van de kerncentrales niet als een taboe beschouwt. Hun noodkreet werd gisteren in een debat door alle toppolitici afgewezen, behalve door Bart De Wever (N-VA).

christof willocx

LEES OOK: Doel 1 langer buiten strijd, heropstart Tihange 3 mogelijk vervroegd

De chemie- en farmasector stelt in Vlaanderen naar eigen zeggen 160.000 mensen direct of indirect tewerk. Een groot deel van die jobs zit in de Antwerpse haven. Het is dus geen toeval dat Essenscia gisterenavond zijn eisen voor de Vlaamse en federale verkiezingen in mei bekendmaakte in het Elisabeth Center in Antwerpen.

Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open Vld), en Meyrem Almaci (Groen) en sp.a-kopstuk Yasmine Kherbache gingen daar in debat over de eisenbundel van Essenscia. Bij dat debat viel vooral op dat De Wever ontspannen en bijzonder goedgemutst was. “Een mottige kleur”, zei de N-VA-voorzitter plagend toen hij het oranje mapje met de eisenbundel van Essenscia kreeg. Oranje is de kleur van CD&V.

Tegen Wouter Beke zei hij dat “Leopoldsburg en Antwerpen gerust mochten fusioneren”, nadat Beke had benadrukt dat hij zijn gemeente Leopoldsburg graag met de gemeente Ham zou zien samengaan. “Als u met Antwerpen fusioneert, moet u tenminste niet meer verhuizen”, zei De Wever, verwijzend naar de verhuis van Puurs naar Antwerpen van Bekes partijgenoot Kris Peeters.

Investeerders afschrikken

Inhoudelijk stonden de voorzitters soms erg ver uit elkaar. Vooral het filmpje waarin Hans Casier, topman van chemiebedrijf Ineos en voorzitter van Essenscia, het kernenergieprobleem aankaartte, zorgde voor diepe verdeeldheid. “Het langer openhouden van de kerncentrales mag geen taboe zijn, zeker als de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt”, zei Casier. De topman kreeg alleen bijval van De Wever. “De ecologische omslag mag niet leiden tot een angstcultuur”, aldus De Wever. “Kernenergie is CO2-neutraal. Onze jongste kerncentrales dateren van 1985, en kunnen dus nog een tijdje mee. Tegenstanders van kernenergie verwijzen naar de kernramp van Fukushima, maar daarbij is maar één dode gevallen. Het is eerder reclame voor kernenergie dat er bij zo’n ramp zo weinig slachtoffers zijn.”

Voorts vindt De Wever dat de bevoorradingszekerheid zonder kern­energie in gevaar komt, waardoor buitenlandse investeerders afgeschrikt dreigen te worden. “In een van de komende dagen beslist de internationale top van Ineos of ze miljarden gaan investeren in Antwerpen of Rotterdam. Als blijkt dat die bevoorradingszekerheid er niet is, gaat het kaftje toe”, zegt De Wever.

Beslissingen uitvoeren

Maar de andere meerderheidspartijen in de regering houden voet bij stuk. “Kerncentrales zijn niet betrouwbaar. Ze vallen regelmatig uit. Gascentrales zijn meer compatibel met de hernieuwbare energie”, zegt Gwendolyn Rutten.

Ook Wouter Beke wil dat de eerder genomen beslissing over de kernuitstap in 2025 wordt gerespecteerd. “Wat beslist is, moet ook worden uitgevoerd. Alleen zo gaan we vooruit.”