© Netflix

BINGETIP. 'Sex Education', met de schwung van een zwiepend klokkenspel

En hup, daar bungelt een piet, open en bloot. Met‘Sex Education’duikt Netflix met de nodige hormonale drift in de wereld van hitsige scholieren. Dat doet het met een onomfloerste en - durven we zeggen - charmante schwung. Eén waarschuwing: tante nonnekes, gelieve u te onthouden.

jbou

In het rond zwiepende borsten en piemels. Een netjes uitgestald lingeriemagazine, een doos tissues en een tube handcrème. Als er al een doekje bij ‘Sex Education’ komt kijken, is het eerder om op te kuisen dan om ergens om te winden. In deze achtdelige Netflixreeks trekken we naar de schoolbanken van Moordale, waar een wel heel hete zomer net uitgedoofd is en de bosjes schaamhaar bij de scholieren voor het eerst welig zijn beginnen tieren. Daartussen slungelt Otis Milburn (Asa Butterfield), ons hoofdpersonage en dus uiteraard geen puber als een ander. Otis, samen met zijn overenthousiaste gaye vriend Eric de beunhaas van de speelplaats, staat als enige niet te springen om speeksel en andere vloeistoffen uit te wisselen. Meer nog: Otis is niet in staat zijn - euh - paal te boenen. Daar zit zijn moeder Jean (Gillian ‘Scully’ Anderson) voor iets tussen: een sekstherapeute die maar wat graag uitwijdt over haar vakgebied. Terwijl met je ouders over seks praten samen met ‘een tronie vol pukkels’ en ‘huiswerk maken’ toch de Onheilige Drievuldigheid van het puberen vormt.

Maar kijk, zijn eigen seksuele neuroses houden Otis niet tegen om in de familiezaak te stappen, wanneer hij de pijnlijke erectie van een medestudent vakkundig naar beneden praat. En dan laat hij ook nog eens zijn oog vallen op de rebelse en onbereikbare Maeve (Emma Mackey), die hem rekruteert om in het geniep - in de bouwvallige schooltoiletten, om precies te zijn - een privépraktijk te openen.

Puberale driften en de daarbij horende gênante situaties: waar komt zo’n verhaal beter tot zijn recht dan op een Amerikaanse highschool, bevolkt door levende stereotypes als de roedel terminaal coole popular kids - die roken tegenwoordig niet meer, maar zijn blijkbaar vegan - en de obligate bullebak? En met een heerlijke eighties soundtrack, die geen twijfel laat bestaan over de betekenis achter Billy Idol’s ‘Dancing With Myself’? Nochtans ligt deze school, ondanks de cheerleaders en de pasteltinten van de met lockers bezaaide gangen, in het bosrijke zuiden van Wales van nu. Dat wringt soms, maar geeft ‘Sex Education’ ook een zweem van parodie, naast die van bronstigheid. Plots zit je met een charmante en vrijgevochten Britse update van een Amerikaanse schoolprent waarin niets taboe is.

Nu onze recensie eindelijk klaar (gekomen) is, valt ons enkel u nog een afspraak met beginnend therapeut Otis aan te raden. Als u niet op een bungelend klokkenspel meer of minder kijkt, tenminste.

‘Sex Education’, nu op Netflix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer